EnergiWatch

Norsk oliefond overvejer salg af russiske aktiver

Verdens største investeringsfond - den norske oliefond - overvejer, om man skal sælge ud af beholdningen af russiske aktier og obligationer.

Foto: Colourbox

Den norske oliefond, der forvalter en formue på 5.441 mia. norske kr., eller 4.875 mia. danske kr., overvejer i øjeblikket fremtiden for sine investeringer i russiske aktiver set i lyset af krisen i Ukraine.

Det fortæller en repræsentant for det norske finansminsterium til nyhedsbureauet Bloomberg.

Såvel USA som EU har allerede indført sanktioner mod visse russiske enkeltpersoner og virksomheder for at presse præsident Vladimir Putin økonomisk til at bidrage konstruktivt til en løsning af konflikten i Ukraine.

"Hvis oliefondets investeringer bliver påvirket af de økonomiske sanktioner mod Rusland, som Norge støtter, så vil fondet være nødt til at lave de nødvendige tilpasninger for at tilpasse sig den nye situation," siger Runar Malkenes, en talsmand for finansministeriet, til Bloomberg.

Ved udgangen af 2013 havde oliefondet russiske aktier for ca. 20 mia. kr. og russiske erhvervs- og statsobligationer for godt 22 mia. kr. En talsmand for oliefondet ønsker ikke at oplyse, hvorvidt investeringerne allerede er reduceret.

En række europæiske og amerikanske banker har allerede reduceret udlån til russiske virksomheder mærkbart, som følge af Ukraine-krisen og den hårde vestlige kritik af Ruslands rolle i krisen.

FinansWatch har tidligere kunnet fortælle, at blandt andre Nordea fortsætter med at give lån til russiske virksomheder, der ikke er omfattet af de vestlige sanktioner.

Nordea i russisk offensiv - konkurrenter trækker sig

En konsekvens af krisen har også været, at Ruslands primære aktieindeks, Micex, er faldet med 7 pct. i år, lige som rublen har mistet 6,4 pct. af sin værdi over for dollaren, trods to russiske renteforhøjelser. Landets kreditvurdering er også blevet sænket.

Statoil i colombiansk offensiv

Analytikere: Statoil kan ikke holde tempoet

Shell nedtoner tro på LNG

Skattesmæk sender Svendborg Brakes i minus

Mere fra EnergiWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs