EnergiWatch

Mærsk-CEO: Opgiver at få oliesucces i Brasilien

Efter mange år og flere forsøg har Maersk Oil opgivet af få succes i Brasilien. "Vi agter ikke at forsøge os mere i oliemarkedet i Brasilien," siger topchef Nils Smedegaard Andersen.

Foto: Martin Bubandt, Polfoto

Mærsks forsøg på at hive pæne afkast ud af den brasilianske oliesektor er nu endelig opgivet. Efter mange år og flere forsøg har Maersk Oil valgt at sælge fra, nedskrive stort, og droppe ambitionerne om fremtidig vækst i landet.

Det fortæller A.P. Møller - Mærsk-topchef Nils Smedegaard Andersen, efter at selskabet tirsdag har nedskrevet sine felter i landet med 1,7 mia. dollar (9,3 mia. kr.) - noget, han kalder "beklageligt".

"Vi har været i Brasilien siden 2001, og vi har forsøgt i flere omgange at få opbygget en væsentlig forretning i Brasilien, fordi det er et attraktivt olieland. Men vi har ikke haft succes med at komme ind på en fornuftig måde med nogle af de initiativer, vi har taget, så vi agter ikke at forsøge os mere i oliemarkedet i Brasilien," siger Nils Smedegaard Andersen.

Maersk Oil har hidtil haft en lille produktion fra feltet Polvo, mens der var knyttet store forventninger til olieprospekterne Itaipu og Wahoo samt muligheden for flere fund i de felter, Mærsk ejer dele af. Men de håb er nu slukket.

"Den altoverskyggende grund er, at der er betydelig mindre olie, end vi regnede med. Det er absolut i den nederste ende af af vores forventningsramme - vores forventning da vi gik ind var, at der var mere end dobbelt så meget, som det vi har fundet, fortæller Nils Smedegaard Andersen.

Lavere oliepriser, højere omkostninger

Derudover tror selskabet nu på lavere oliepriser, end der tidligere var indregnet i forretningsplanerne, samt højere omkostninger til at udvikle og drive oliefelter i Brasilien. Det er med til at gøre investeringerne noget mindre attraktive.

Dog afviser Mærsk-topchefen, at selskabet nu vil sælge helt ud af sine resterende felter, Itaipu og Wahoo, i Brasilien.

"Vi har ikke sat dem til salg. Som vi ser det, er tidspunktet forkert, fordi vi stadig ikke har udviklingsplanerne for felterne fra operatørerne. Dem vil vi selvfølgelig kigge på, når de kommer, formentlig i 2015," siger Nils Smedegaard.

På det overordnede plan er der ikke ændret meget på Maersk Oils ambition om at vokse til en daglig produktion på 400.000 tønder om dagen i 2020 fra 235.000 i 2013, da der ikke var indregnet noget væsentligt fra de brasilianske felter i de nuværende planer.

"Vi vil i stedet koncentrerer vores aktiviteter på de mange andre spændende områder, vi har i verden," siger Mærsk-topchefen og nævner Johan Sverdrup-prospektet i Norge, Chissonga i Angola, Al Shaheen i Qatar og Culzean i Storbritannien.

Maersk Oil i kæmpe brasiliansk nedskrivning

Smedegaard bakker på olie-mål

Dårligste resultat i Maersk Oil siden 2009

 Norsk Maersk-rival lander milliardkontrakt

Maersk Oil får ny partner i Brasilien

Mere fra EnergiWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs