Italienere "tabte" olieledning til 10 millioner

Italiensk kabelsvipser føjer sig til en række af uheld for det brasilianske olieselskab Petrobras.
Olierørledning blev tabt i Atlanterhavet og ødelagt da den ramte bunden på omkring 1.800 meters dybde. | Foto: Saipem
Olierørledning blev tabt i Atlanterhavet og ødelagt da den ramte bunden på omkring 1.800 meters dybde. | Foto: Saipem

De ansvarlige ansatte hos den italienske industrikæmpe Saipem må have følt sig en anelse presset, da de forleden mistede en 2,3 kilometer lang rørledning, der havnede ødelagt på 1.800 meters dybde i Atlanterhavet.

For udover de godt 10 mio. kr., som den meget lange rørledning koster, er den brasilianske kunde i Petrobras i den grad presset i forvejen, og rørledningen var en del af et forsøg på at indhente noget af det tabte.

"Rækken af ledelsesmæssige og ingeniørmæssige problemer hos Petrobras er forbløffende," siger professor Cleveland Jones fra University of Rio de Janiero ifølge Reuters.

"Det kan have været et hændeligt uheld, men det kommer på et tidspunkt, hvor selskabets organisatoriske problemer bliver tydeligere og tydeligere".

Olie-milliardær konkurs

Rørledningen skulle bruges til at udvide Roncador-feltet, der er landets andetstørste, men der må Petrobras altså sluge en bitter forsinkelse, og den endelige regning er ifølge Reuters meget større end de 10 mio. kr.

Det statsejede brasilianske olieselskab har været igennem en jammerlig tid de senere år. Lovende olie- og gasfund i 2008 pressede aktiekursen i vejret, men den er siden raslet ned, og selskabets markedsværdi er nu lavere end det statsejede columbianske EcoPetrol.

Den sløje økonomiske situation, som også forværres af en noget haltende brasiliansk økonomi. Det har vist sig i investeringerne, der er blevet skåret med mange milliarder og en kreditvurdering, der har fået hak.

Kredithug til brasilianske energikæmper

Petrobras er ikke det eneste uheldsramte brasilianske olieselskab. I efteråret gik olie-magnaten Eike Batista, som for få år siden var god for 180 mia. kr., nemlig konkurs efter gigantiske fejlslagne investeringer.

Batistas industrigruppe OGX, som var enorme inden for råstof-udvinding, havde blandt andet satset hårdt på at hyre Petrobras' dygtigste ingeniører til at sikre oliegevinsterne.

Brasiliansk oliemilliardær går konkurs

Tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch her

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også