Nu vil USA presse Putin på olien

USA vil frigive dele af landets enorme oliereserve til salg for at ramme en af Putins akilleshæle.
Foto: The White House
Foto: The White House
THOMAS ANDREW

USA har tilsyneladende planer om at frigive råolie fra landets strategiske nødlagre.

Dermed er der udsigt til, at prisen på olie vil blive presset ned.

Det fremgår af en erklæring fra det amerikanske energiministerium, som har bebudet en særlig testfrigivelse - i første omgang på 5 mio. tønder - i en manøvre, der ligner et taktisk tiltag i kølvandet på den russiske besættelse af Krim-halvøen.

Det skriver Financial Times.

Sjælden manøvre

De amerikanske olielagre er kun få gange tidligere blevet sendt på markedet.

Det skete blandt andet under Golfkrigen i 1991, da USA forsøgte at gennemtvinge en irakisk tilbagetrækning fra Kuwait.

Den seneste frigivelse fandt sted i 2011 under borgerkrigen i Libyen, da USA sammen med det Internationale Energi Agentur (IEA) åbnede for de strategiske olielagre i et forsøg på at dæmme op for forstyrrelserne på verdensmarkedet.

Advarsel til russerne

US Department of Energy oplyser denne gang, at man med tiltaget “passende kan vurdere systemets muligheder i tilfælde af forstyrrelser.”

”Timingen af dette får det dog til at ligne et advarselsskud over stævnen mod russerne,” siger Michael Wittner, chef for den franske storbank Société Générales’ olieaktiviteter, til Financial Times.

Den kendte olieøkonomiekspert Philip Verleger fra University of Calgary i Canada opfordrede for nylig verdenssamfundet til at presse olieprisen ned ved blandt andet at tappe fra USA’s strategiske benzin- og petroleumsreserver.

Afhængig af andre aktører

Olieprisen kan nemlig gå hen og stige i forbindelse med krige og konflikter, og det vil i det konkrete tilfælde styrke det russiske statsbudget, hvor eksport af olie- og gas fylder halvdelen.

De amerikanske reserver, som er placeret i Texas og Louisiana, kan tappes i krisesituationer i en aktion, der kan vare i flere år og være med til at presse olieprisen og det russiske bruttonationalprodukt ned for en stund, lyder meldingen.

Tiltaget kræver dog ifølge Verleger, at Saudi Arabien, verdens nuværende største olieproducent, er med på planen.

Det mener han imidlertid er en realistisk mulighed, blandt andet fordi Putins støtte til Bashar al-Assad, Syriens udskældte leder, er en torn i øjet på flere saudiarabiske ledere.

Andre faktorer

Andre iagttagere er dog af samme grund tilbageholdne med udelukkende at se det amerikanske initiativ som en direkte raslen med sablen overfor Putin.

En af dem er Michael Levi fra Council on Foreign Relations, en indflydelsesrig tænketank i New York, som mener, at andre faktorer spiller ind.

”Mens USA kan gennemføre dette testsalg unilateralt, så har jeg svært ved at forestille mig en frigivelse i fuld skala, uden at det sker i samarbejde med allierede kræfter i Europa,” siger han.

Russisk naturgas låser Vesten

Polen: Tysk afhængighed af russisk gas kan skade Europas suverænitet

Ukraine: Nu stiger gasprisen med 37 procent

EU sætter sen bagkant for 2030-mål 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Illustration: Floating Power Plant

Dansk udvikler køber 4 MW-mølle af Siemens Gamesa

For abonnenter

Den 1. juni begyndte Senvions tidligere økonomidirektør Manav Sharma som amerikansk landechef for Nordex. Snart får han en ny fabrik at råde over. | Foto: Senvion

Nordex genstarter produktion i USA

For abonnenter

Læs også