Polen: Tysk afhængighed af russisk gas kan skade Europas suverænitet

Polens premierminister siger, at EU-landene må ændre kurs i energipolitikken, som han finder farlig for EU.
Af Ritzau

Tysklands afhængighed af Ruslands naturgas udgør en trussel mod Europas suverænitet, advarer Polens premierminister, Donald Tusk, i en kommentar til de tiltagende øst-vest spændinger.

Advarslen kommer forud for forbundskansler Angela Merkels besøg i Warszawa.

"Tysklands afhængighed af russisk gas kan i meget betydelig grad skade Europas suverænitet. Det er jeg ikke tvivl om," siger Tusk til journalister.

Ukraine: Nu stiger gasprisen med 37 procent

Køber olie og gas

Tyskland køber omkring en tredjedel af dets olie og gas fra Rusland, og har omfattende handels- og investeringsforbindelser med russerne.

"Krisen omkring Ukraine har afgørende betydning for EU's fremtidige sikkerhed," siger Tusk, der mandag besøgte en militær base i det nordlige Polen i anledning af 15 års polsk medlemskab af Nato.

Grundfos klar "uanset hvad"

En meningsmåling foretaget af Infratest Dimap for tv-stationen ARD og dagbladet Die Welt viste for få dage siden, at det kun er 38 procent af tyskerne, som støtter økonomiske sanktioner mod Rusland, mens 72 procent går ind for økonomisk hjælp til den ukrainske overgangsregering.

Tre fjerdedele siger, at de finder den russiske præsident, Vladimir Putin upålidelig, mens 81 procent ser ham som en leder, der vil bruge alle til rådighed stående midler for at fremme Ruslands interesser.

Økonomer advarer

Fremtrædende tyske økonomer advarer åbent om, at økonomiske sanktioner mod Rusland kan forvolde alvorlige skader på den tyske økonomi.

Tusk siger, at de 28 EU-lande må ændre kurs i energipolitikken, som han finder farlig for EU.

Den britiske udenrigsminister, William Hague, siger også i en erklæring mandag, at spørgsmålet om Europas afhængighed af russisk energi bør drøftes.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs ogsåJob

Se flere jobs