EnergiWatch

Moskva sender igen olie til Ukraine

Rusland har genoptaget olieforsyningerne til Ukraine, der har været afbrudt i tre år.

Rusland er gået ind på at genoptage alle olieforsyninger til et raffinaderi i Ukraine, oplyser kilder i olieindustrien, der ser det som et tegn på, at Moskva er parat til at belønne Ukraine for at lægge afstand til en handelsaftale med EU.

Genoptagelsen af olieforsyninger, der har været afbrudt i tre år, styrker også Janukovitjs forhåbninger om, at han vil kunne optage nye store lån i Rusland. Den ukrainske præsident ønsker samtidig at få nedsat priserne på gasforsyningerne fra Rusland.

Putin virkede selvsikker og afslappet inden mødet med Janukovitj, der virkede stiv og anspændt, da han mødte den russiske leder.

"Ukraine er en af vore strategisk partnere," fastslog Putin, da han mødte Janukovitj i Kreml. Den ukrainske præsident tilføjede, at Moskva og Kreml bør udvikle et strategisk partnerskab.

Den ukrainske præsident er under hårdt pres i sit hjemland, hvor store proeuropæiske demonstrationer fortsætter i Kijev.

EU har gjort det klart, at det er misfornøjet med de blandede signaler fra den ukrainske ledelse i forhold til en handels- og associeringsaftale med EU.

Demonstranterne i Kijev, som raser over, at deres præsidenten pludselig sagde nej til en samarbejdsaftale med EU, frygter, at Janukovitj også er ved at indgå en aftale om en toldunion med Rusland.

Janukovitj har indrømmet, at beslutningen om at foretage en kovending i forhold til EU blev truffet efter pres fra Rusland.

Demonstrationerne i Ukraine er de største siden Orangerevolutionen i 2004, og de er et forsøg på at tvinge præsidenten til at udskrive nyvalg.

Ruslands udenrigsminister, Sergej Lavrov, var mandag i Bruxelles for at drøfte krisen i Ukraine med EU's udenrigsministre. Her blev Rusland åbent kritiseret af de europæiske ministre for at lægge økonomisk pres på Ukraine.

Den nye silkevej af olie, gas og handel

Kina og Rusland indgår stor energiaftale

USA verdens største olie- og gasproducent

/ritzau/AFP

Mere fra EnergiWatch

Københavns klimamål på vej op i den blå luft

Efter glippet udbudsdeltagelse kræver det "mirakler" at få CO2-fangst i storskala i 2025, konstaterer ARC. Borgmester erkender, at det ser svært ud for hovedstaden at leve op til sit klimamål uden, og vil have regeringen til at ændre på reglerne.

Læs også

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs