Mærsk klar til irakisk olieboom

Ti år efter den amerikansk-ledede invasion af Irak er fokus på krig, død, terror og ødelæggelse for en stund gledet i baggrunden til fordel for et massivt fokus på en udnyttelse af landets enorme oliereserver.
Det Internationale Energi Agentur (IEA) har således udråbt det krigshærgede land til verdens suverænt største oliemotor i de kommende år.
"I løbet af de næste tyve år vil Irak stå for to tredjedele af væksten i OPEC's olieproduktion og halvdelen af den globale vækst," lød det fra IEA's cheføkonom Fatih Birol, da han for nylig besøgte Danmark i forbindelse med udgivelsen af IEA's årlige World Energy Outlook.
Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch
Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her
Halvdelen går til Kina
Fatih Birol forklarer den heftige vækst i den irakiske produktion med en kraftig stigning i efterspørgslen fra Kina, som for længe siden har udset sig potentialet i det mellemøstlige land.
"Kina sidder ikke bare og venter. Der er store uudnyttede ressourcer i Irak, der er meget billige at udnytte. Kineserne er i dag den største investor i irakisk olieproduktion, og halvdelen af den irakiske olie går til netop Kina," siger Fatih Birol.
Oliebenet af den store Maersk-koncern vil imidlertid også være med på den irakiske olie-renæssance. Selskabets efterforskningschef Esbern Hoch siger til Børsen, at Maersk Oil har nærstuderet de irakiske oliemuligheder i to år.
"Vi ser meget positivt på Irak, og vi ser det som et område, vi går ind for at være i de næste 20-30 år. Jeg kan ikke give dig nøjagtige tal. Men vi regner med at opbygge en position, der er til stede i adskillige licenser," siger Esbern Hoch ifølge Børsen og tilføjer, at han forudser "anseelige investeringer" i landet.
Trods den manglende vilje til at dele ud af investeringsplanerne, er "adskillige licenser", "anseelige investeringer" og en tidshorisont på 20-30 år ensbetydende med investeringer i milliardklassen.
Mærsk: Der er mere bid i Nordsøen
Relaterede artikler:
Mærsk: Der er mere bid i Nordsøen
For abonnenter