EnergiWatch

DONG og Mærsk-slagsmål nærmer sig afgørelse

100 mio. kr. årligt er på spil for DONG, når Energitilsynet i januar 2014 er klar med den pris, energiselskabet må afkræve selskaber som Mærsk for transport af gas i Nordsøen.

Det lyder af peanuts, men handler om millioner.

Sidste måned skrev EnergiWatch, at Energiklagenævnet har stadfæstet en dom, som gør det billigere for blandt andet Mærsk at sende gas gennem DONG's rør fra Nordsøen og ind til den jyske vestkyst.

DONG taber milliardstrid til Mærsk

Nu lyder det fra Energitilsynet, at man i starten af det nye år vil beslutte, præcis hvor meget billigere det bliver.

Det står dog fast, at prisen sænkes fra 10 øre pr. transporteret kubikmeter gas til et sted i mellem 5 og 7 øre.

For hver øre, prisen sænkes, går DONG - som ejer infrastrukturen - glip af årlige indtægter på 50 mio. kr., og dermed er det spørgsmålet til 100 mio. kr. årligt, som Energitilsynet nu skal tage stilling til.

Spørgsmålet til 100 mio. kr. tilbage i Mærsk/DONG-strid

Utilfredse på forhånd

Det står dog allerede nu klart, at ingen af parterne er tilfredse med prisen, allerede inden Energitilsynet har præciseret den.

Ingen Mærsk-jubel efter sejr over DONG

Dong: Ikke den afgørelse vi havde håbet på

Mærsk mener nemlig, at prisen bør sænkes til ca. 3 øre pr. kubikmeter gas, mens DONG mener, at det nuværende niveau på 10 øre er "rimeligt", sådan som loven foreskriver.

Sagen, som Energistyrelsen og siden Energiklagenævnet har behandlet, omhandler en konkret kontrakt i mellem Maersk Energy Marketing A/S (MEMAS) og DONG, men afgørelsen får også betydning for det fremtidige prisniveau i Nordsøen.

Med en volumen på 5 mia. kubikmeter gas i 2011, er der tale om en årlig indtægt på 500 mio. kr. til DONG med det nuværende prisniveau.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Fakta: Upstream-sagen

2011: Mærsk afprøver de priser, som DONG tager for transport af naturgas i Nordsøen. Priserne sænkes herefter fra 13 til 10 øre pr. m3.

2012: Mærsk mener ikke, at det er nok og påklager en konkret kontrakt til Energitilsynet, som sænker prisen til et sted i mellem 5 og 7 øre pr. m3 naturgas. Begge parter er utilfredse og anker til Energiklagenævnet.

2013: Energiklagenævnet - sidste instans før domstolene - stadfæster Energitilsynets vurdering fra 2012, men tilsynet får samtidig besked på at fastsætte en præcis pris - og ikke et prisinterval.

2014: Energitilsynet kommer i januar 2014 med den præcise pris, som DONG må opkræve.

Ingen Mærsk-jubel efter sejr over DONG

Mere fra EnergiWatch

Sverige udsætter elloft til marts

Mens man i Danmark insisterer på, at el-loftet skal gælde fra 1. december trods manglende lovgivning, udskyder svenskerne deres til 1. marts, fordi der heller ikke i Sverige har været tid til at få en national udmøntning på plads.

Nature Energy-topchef spår massiv vækst efter ejerskifte

Med oliegiganten Shell som ny ejer er danske Nature Energy klar til at forsvare sin position som markedsleder, når det globale potentiale om tusind og atter tusindvis af biogasanlæg skal indfries, siger adm. direktør, Ole Hvelplund.

Topchef vil tilføje nye forretningsben til OK

Andelsejede OK har en stribe datterselskaber, der går udover den traditionelle brændstofforretning, som har været kernen i selskabet gennem mere end 100 år. Ny direktør fortæller, at selskabet ser på at tilføje nye forretningsben.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs