DONG taber milliardstrid til Mærsk

A.P. Møller - Mærsk skal have millioner tilbage fra DONG, der har krævet for høje priser for transport af naturgas. Gassælgere står til at spare 150-250 mio. kr. årligt.
Foto: CARSTEN INGEMANN
Foto: CARSTEN INGEMANN

A.P. Møller - Mærsk skal have millioner tilbage fra DONG Energy.

Det statsejede energiselskab har krævet for høje priser for transport af naturgas, lyder det i en endnu ikke offentliggjort afgørelse, som stadfæster Energitilsynets dom fra efteråret 2012.

Maersk Energy Markets (MEMAS), der blandt andet handler med gas, har fået medhold i, at DONG’s tariffer er for høje, og Energiklagenævnet - den sidste klagemyndighed før sagen skal for domstolene - mener, at tarifferne skal sænkes fra 10 øre til mellem 5 og 7 øre.

Ingen Mærsk-jubel efter sejr over DONG

DONG: Ikke den afgørelse vi havde håbet på

Det er nu op til Energitilsynet at fastsætte den præcise takst, men afgørelsen betyder, at DONG står til at miste et trecifret millionbeløb årligt.

MEMAS havde klaget over prisniveauet i en konkret aftale, men afgørelsen betyder også, at priserne skal sænkes i fremtidige aftaler.

"Energitilsynets afgørelse af 30. oktober 2012 hjemvises til fornyet behandling med henblik på, at tilsynet fastsætter en specifik pris indenfor intervallet 5-7 øre/m3 for ydelserne i transportaftalerne mellem DONG og MEMAS indgået i perioden juli 2011-oktober 2012. Energitilsynets afgørelse af 30. oktober 2012 stadfæstes i øvrigt,” skriver Energiklagenævnet i sin afgørelse.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

150-250 mio. kr. årligt

Selvom sagen drejer sig om øre, er det store millionbeløb, energiselskabet står til at miste, og gassælgerne hos blandt andet Mærsk står til at spare.

I 2011 blev der transporteret fem mia. kubikmeter gas i opstrømsledningerne i Nordsøen, som DONG ejer størstedelen af.

Ledningerne transporterer blandt andet gas fra Tyra i Nordsøen og ind til Nybroe på vestkysten, hvor gastradere hos blandt andet Mærsk sælger den videre til engrosmarkedet.

Afgørelsen betyder ifølge Energitilsynet, at sælgere - der får gassen transporteret ind fra Nordsøen - står til at spare 150-250 mio. kr. årligt på transport af gas.

Ny prisstruktur for transport af gas 

Det er penge, som DONG står til at miste.

“Afgørelsen får ikke kun betydning for transportaftaler mellem DONG Naturgas og Maersk Energy Marketing, men får også indflydelse på prisniveauet i fremtidige aftaler om transport af naturgas til det danske marked, da andre energiselskaber kan påberåbe sig samme rimelige prisniveau ved indgåelse af aftaler om transport af naturgas til det danske marked,” oplyste Energitilsynet i forbindelse med sin afgørelse i efteråret 2012, som nu er blevet stadfæstet.

Energiklagenævnet traf sin afgørelse i går, mandag d. 7. oktober.

På grund af sagens principielle karakter blev den behandlet af et nævn på syv mand. Det er første gang, at Energitilsynet - og Energiklagenævnet - har truffet en afgørelse om rimeligheden af prisniveauet i forhold til transport af gas i opstrømssystemet.

EnergiWatch arbejder på at få en kommentar fra DONG og Mærsk.

Lektor: DONG-nederlag godt for Nordsøen 

FAKTA om gastransport-striden mellem Mærsk og DONG Energy

2011: Mærsk afprøver de priser DONG tager for transport af naturgas i Nordsøen. Priserne sænkes herefter fra 13 til 10 øre pr. m3.

2012: Mærsk mener ikke, at det er nok. Det er Energitilsynet enig i, og prisen sættes herefter til 5-7 øre pr. m3 naturgas. Sagen ankedes og sendes over til Energiklagenævnet.

2013: Energiklagenævnet - sidste instans før domstolene - stadfæster Energitilsynets vurdering fra 2012. DONG kan maksimalt opkræve 7 øre pr. m3 naturgas.

Energitilsynet skal nu vurdere de endelige priser, der også får betydning fra andre selskaber, der benytter sig af DONG's gasnet.

Med en årlig transport af gas på omkring 5 mia. m3 er tarifferne en betydelig indtægtskilde for DONG Energy. Derfor giver sænkningen et årligt tab på et trecifret millionbeløb, cirka 120-150 mio. kr.

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Photo: Illustration: Floating Power Plant

Dansk udvikler køber 4 MW-mølle af Siemens Gamesa

For abonnenter

Den 1. juni begyndte Senvions tidligere økonomidirektør Manav Sharma som amerikansk landechef for Nordex. Snart får han en ny fabrik at råde over. | Foto: Senvion

Nordex genstarter produktion i USA

For abonnenter

Læs også