EnergiWatch

Olieforbruget slog alle rekorder i 2012

Verdens samlede forbrug af olie slog sidste år alle rekorder, og Kina er meget tæt på at overgå USA, som landet med den største olieimport af alle.

Foto: SaudiAramco

Verdens industrier og forbrugere har aldrig brugt så meget energi som sidste år. Det viser en ny analyse udarbejdet af det uafhængige analyseinstitut U.S. Energy Information Administration.

"Verdens forbrug af benzin, diesel, flybrændstof, fyringsolie og andre olieprodukter nåede et rekordniveau på 88,9 mia. tønder om dagen i 2012, og et faldende forbrug i Nordamerika og Europa blev mere end overtaget af væksten i Asien og andre verdensdele," skriver U.S. Energy Information Administration i et notat til analysen.

Kinesisk oliegigant i kraftig fremgang 

Asien overtog I 2009 førstepladsen som den verdensdel, der forbruger mest brændstof fra Nordamerika. I årene 2008 til 2012 steg det asiatiske forbrug med 4,4 mio. tønder om dagen som følge af den enorme industrielle vækst i især Kina og Indien, der tegnede sig for stigninger på henholdsvis 2,8 mio. tønder/dag og 800.000 tønder/dag. Fortsætter forbruget med at stige tilsvarende hen over de næste måneder, så er Kina det land i verden, der importerer mest olie. Hidtil har det været USA, skriver U.S. Energy Information Administration.

"Irriterende" partnerskaber skal styrke vækst 

I USA er privatforbruget faldende, og det har det været siden 2005. Især i årene 2008 og 2009 kom forbruget ned som følge af den økonomiske nedtur, og lidt på vej ud af krisen steg forbruget igen lidt i 2010. Forbruget af brændstof til biler, der udgør omkring halvdelen af det samlede olieforbrug i USA faldt mellem 2010 og 2012 med 290.000 tønder/dag, som følge af mere benzinøkonomiske amerikanske køretøjer.

Europa er duksen i flokken af verdensdele, og man har siden 2006 formået at nedbringe det samlede olieforbrug. Det skyldes ifølge analyseinstituttet den energipolitiske indsats i Europa, ligesom den svage økonomiske vækst har fået en del af æren.  I 2009 faldt forbruget med 780.000 tønder/dag og i 2012 faldt det yderligere 570.000 tønder/dag.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her
 

Mere fra EnergiWatch

Siemens Gamesas milliarddyre problem er halvvejs selvforskyldt

Selv om det i høj grad er lykkedes at presse eksterne omkostninger over på kunderne, leveres landvindprojekter til en værdi af omkring 15 milliarder til nulmargin over de næste år, konstaterer mølleproducentens topchef. Her og der er det nok gået lidt for hurtigt.

Kritik af ny tarifmodel: Kan resultere i færre brintanlæg

Better Energy og Brintbranchen kritiserer videreførelsen af rådighedstariffen for at spænde ben for brintanlæg. Udvikleren af ny tarifmodel, Dansk Energi, anerkender, at det kan ske, men man må ikke tage hensyn til enkelte projekters økonomi i udviklingen af tariffer, siger de.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs