Putin indbyder til fælles kamp mod billig gas

Den amerikanske skifergas-revolution presser den russiske gaseksport. Derfor opfordrer Vladimir Putin til fælles fodslag blandt de gaseksporterende lande for at holde priserne oppe.
Foto: Nanna Kreutzmann
Foto: Nanna Kreutzmann

Den russiske præsident Vladimir Putin kalder til fælles front, skriver Wall Street Journal.

Under et møde i et forum for 11 gaseksporterende lande opfordrede han til, at landene gik sammen om ikke at lade sig presse af kunderne til at ændre i langsigtede gaskontrakter og lade til sig lokke til at tilbyde gas til lavere priser.

"At forlade de basale principper for langesigtede kontrakter kan underminere energisikkerheden for gasimportører," lød det advarende fra Putin på  mødet, skriver avisen.

Gazprom overskud faldt 10 pct. 

Opfordringen kommer som en respons på den amerikanske skifergasrevolution, der bl.a. medfører at store mængder flydende gas (LNG) fra Mellemøsten lander i Europa i stedet for USA, hvilket har sendt appetitten på russisk gas i bund.

Det har samtidig fået gasimportører i Europa - som er Ruslands største marked - til at presse på for ændringer i de lange gaskontrakter, der er bundet op til olieprisen, og som bruger det såkaldte "take-or-pay"-princip, som kort  fortalt betyder, at importører også skal betale for gas, de reelt set ikke efterspørger.

Gazprom-nej rammer Østersø-gasledning

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs ogsåJob

Se flere jobs