Gazprom-nej rammer Østersø-gasledning

Shtokman, et af verdens potentielt mest lovende gasfelter, bliver nu lagt på is af russiske Gazprom. Det vil betyde overkapacitet i Nord Stream gasledningen.
Foto: Nexen
Foto: Nexen

Efter at have forsøgt at udnytte et af verdens mest lovende gasfelter i årevis, tyder alt nu på, at den russiske gasgigant Gazprom vil sende feltet Shtokman på lagerhylderne de næste mange år - måske endda årtier. Den amerikanske skifergas-revolution har nemlig vendt op og ned på økonomien i den globale gasverden, og gør det nu uøkonomisk for Gazprom at udvinde gassen fra Shtokman.

Shtokman-feltet er blandt de absolut største felter i verden, men er også et meget vanskeligt felt at udnytte og en udvinding af gassen i feltet er anslået til at koste op mod 20 mia. dollar. De høje omkostninger kombineret med den amerikanske skifergas betydning for gasefterspørgslen, har altså vist sig at være en sur cocktail for Gazprom. For USA har Shtokman-feltet ikke længere nogen interesse, og efterspørgslen på russisk gas i Europa er også presset.

Gazprom siger "njet" til græsk gas

Rammer Nord Stream

Planen var ellers oprindelig, at gassen fra Shtokman-feltet dels skulle være eksporteret til USA som LNG og dels sendt til Europa gennem Østersøen i rørledningen Nord Stream. En rørledning der blev givet tilladelse til i blandt andet Danmark under stor bevågenhed, men som altså nu kan vise sig at have overkapacitet.

Nord Stream blev ellers kun godkendt i Sverige efter heftige protester, mens den i Danmark løber forbi Bornholm, og blev godkendt af daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) efter intensivt pres fra den russiske regering. Det danske ja til Nord Stream blev af mange set den direkte anledning til et højt profileret - og for dansk erhvervsliv lukrativt - statsbesøg af den daværende russiske præsident Dmitrij Medvedev til Danmark i 2010.

Gazprom overskud faldt 10 pct.

I følge flere russiske medier overvejer Gazprom nu  i stedet at investere i feltet South Kirinskoe, der geografisk er meget tættere på Asien, hvor gaspriserne er højere end i USA og Europa. Også dette felt vil dog kræve store investeringer, og spørgsmålet er om det vil være økonomisk forsvarligt for Gazprom, hvis USA åbner op for eksport af sin skifergas i form af LNG.

Norske Statoil trak sig sidste år ud af sin investering i Shtokman-feltet, da man vurderede, at økonomien i feltet var for dårlig.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Job

Se flere jobs