Norsk opposition overvejer opdeling af oliefond

Den statslige oliefond kan ende med at blive splittet op, hvis det står til den norske opposition.
Foto: CARSTEN INGEMANN
Foto: CARSTEN INGEMANN
RITZAU

Den norske opposition, der i øjeblikket ligger lunt i svinget til en valgsejr i september, overvejer at splitte landets gigantiske oliefond op. Det skriver Financial Times.

Den statslige oliefond, der med en størrelse på 720 mia. dollar er verdens suverænt største statsejede fond, og som i gennemsnit ejer 1,25 pct. af alle verdens børsnoterede selskaber, har på det seneste skiftet strategi for at passe til sin kolossale størrelse.

Fonden har for nyligt offentliggjort planer om at tage en mere aktiv rolle i de selskaber, hvor man sidder på store aktieposter i et forsøg på at påvirke valget af direktører og bestyrelser, og flere eksperter har udtalt, at fonden i højere grad bør udnytte sin størrelse og lange investeringshorisont til at styrke afkastene.

Nu vil Jan Tore Sanner, næstformand for Norges konservative parti, så have nedsat en ekspertkomité, der skal kigge på fondens struktur og kigge på fordele og ulemper ved en opsplitning.

Norsk oliefond tæt på historisk ejendomshandel 

"Vi ønsker en diskussion af, hvordan vi organiserer fonden og dens struktur i fremtiden. Skal vi have en fond eller måske to fonde," siger Jan Tore Sanner ifølge Financial Times.

En mulighed kunne ifølge Sanner være, at dele fonden op i en del til aktier og en til obligationer, eller to forskellige fonde, der kunne konkurrere indbyrdes for at skabe mere gennemsigtighed.

Derudover er de konservative ifølge Sanner åbne for en diskussion om en lempelse af fondens nuværende restriktioner og tillade investeringer i andet end aktier, obligationer og ejendom, som fonden i øjeblikket er begrænset til.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

/ritzau/FINANS

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også