Venezuela udfylder iransk oliehul

Venezuela udnytter, at venskabslandet Iran kæmper med oliesanktioner. Sydamerikanerne er nu den tredjestørste olieleverandør til Kina og Indien.

Mens den iranske olieeksport lider, høster Venezuela gevinsten.

Ifølge Financial Times udnytter Venezuela, at Vesten har udstedt sanktioner mod Iran på grund af landets atomprogram, som betyder, at de store asiatiske økonomier presses til at vælge Iran fra, hvis de vil undgå problemer med bl.a. USA.

Det har medført, at Irans olieeksport er dykket massivt, og at olieproduktionen er den laveste i 25 år. Det har givet plads til Venezuela, som har sat turbo på at samle markedsandele op fra iranerne, som ellers er tætte allierede i internationale spørgsmål.

Iran med laveste olieproduktion i 25 år 

Over de seneste to år har Venezuela næsten fordoblet sin olieeksport til Kina og Indien, så den nu samlet udgør omkring 1 mio. tønder om dagen. I samme periode er den iranske eksport halveret til ca. en halv mio. tønder.

Avisen skriver, at det ifølge analytikere ville have været umuligt for Venezuela at øge eksporten så meget, hvis det ikke havde været vestlige sanktioner over for Iran.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Foto: Brian Karmark

Bladt afskediger topchef

For abonnenter