EnergiWatch

Iran med laveste olieproduktion i 25 år

Vestlige sanktioner sender den iranske olieproduktionen ned mod niveauet under Iran-Irak-konflikten i 1989.

Foto: Hasan Sarbakhshian (AP)

Olieproduktionen i Iran nærmer sig et historisk lavt niveau.

Financial Times skriver, at efter et massivt fald i april og fortsat negativ udvikling i maj så spår industrien i Mellemøsten, at landet snart rammer en olieproduktion på 2,5-2,6 mio. tdr. om dagen, hvilket vil være det laveste niveau siden 1989, hvor landet var i krig med Irak.

Årsagen er, at USA og EU, der ønsker, at landet skal sætte en stopper dets omstridte atomprogram, har indført sanktioner, der påvirker importlysten hos de store asiatiske kunder.

Det betød, at Kina, Indien, Japan og Sydkorea samt Tyrkiet skar importen af iransk olie ned med 30 pct. i april, og tradere forventer, at importen vil fortsætte ned for at undgå yderligere sanktioner.

Vil Opec betale for USA's olieboom? 

USA har givet en 180-dages frist til de asiatiske lande, hvor de kan undgå sanktioner, hvis løbende sænker importen af olien fra Iran. Japan skal genforhandle en forlængelse af den aftale i september, mens Kina, Sydkorea, Indien og Tyrkiet skal diskutere med amerikanerne i juni.

Avisen skriver, at mellemøstlige kilder vurderer, at landene kan opnå en ny såkaldt "waiver"-aftale med USA, hvis de går med til at skære mellem 10 og 20 pct. af deres olieimport fra Iran.

Eksplosiv vækst i olieforbruget i de arabiske lande  

Mere fra EnergiWatch

Shell afviser at forholde sig til sviner mod dansk raffinaderi

Crossbridge Energy undersøgte raffinaderiet fuldt ud forud for overtagelsen, siger talsperson fra Shell. Talspersonen forholder sig imidlertid ikke til, at raffinaderiet kritiseres i hårde vendinger i en intern mail sendt af en kommunikationsansat hos Shell.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs