Iran med laveste olieproduktion i 25 år

Vestlige sanktioner sender den iranske olieproduktionen ned mod niveauet under Iran-Irak-konflikten i 1989.
Foto: Hasan Sarbakhshian (AP)
Foto: Hasan Sarbakhshian (AP)

Olieproduktionen i Iran nærmer sig et historisk lavt niveau.

Financial Times skriver, at efter et massivt fald i april og fortsat negativ udvikling i maj så spår industrien i Mellemøsten, at landet snart rammer en olieproduktion på 2,5-2,6 mio. tdr. om dagen, hvilket vil være det laveste niveau siden 1989, hvor landet var i krig med Irak.

Årsagen er, at USA og EU, der ønsker, at landet skal sætte en stopper dets omstridte atomprogram, har indført sanktioner, der påvirker importlysten hos de store asiatiske kunder.

Det betød, at Kina, Indien, Japan og Sydkorea samt Tyrkiet skar importen af iransk olie ned med 30 pct. i april, og tradere forventer, at importen vil fortsætte ned for at undgå yderligere sanktioner.

Vil Opec betale for USA's olieboom? 

USA har givet en 180-dages frist til de asiatiske lande, hvor de kan undgå sanktioner, hvis løbende sænker importen af olien fra Iran. Japan skal genforhandle en forlængelse af den aftale i september, mens Kina, Sydkorea, Indien og Tyrkiet skal diskutere med amerikanerne i juni.

Avisen skriver, at mellemøstlige kilder vurderer, at landene kan opnå en ny såkaldt "waiver"-aftale med USA, hvis de går med til at skære mellem 10 og 20 pct. af deres olieimport fra Iran.

Eksplosiv vækst i olieforbruget i de arabiske lande  

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også