Medie: Johan Castberg-feltet 30 mia. kr. dyrere at udvikle

Det bliver 30 mia. norske kroner dyrere at etablere Johan Castberg-feltet end først ventet, skriver Dagens Næringsliv. Statoil bekræfter, at projektet bliver forsinket og dyrere men vil ikke bekræfte tallet.

Usikkerhed om ressourcer og investeringsniveau betyder, at Johan Castberg-projektet forsinkes.

Johan Castberg-feltet befinder sig 240 kilometer nord-vest for Hammerfest i Norge, og det anslås, at feltet indeholder omkring 400-600 mio. tønder olie.

Statoil udskyder arktisk projekt 

Norske Dagens Næringsliv skriver, at projektet forventes at blive op mod 30 mia. norske kroner dyrere end først antaget. I en pressemeddelelse gør Statoil opmærksom på, at strammede skatteregler gør projektet dyrere, men ifølge Dagens Næringsliv er den mest fordyrende omstændighed øgede omkostninger i forbindelse med feltet.

For at opnå balance mellem indtægter og udgifter, kræver projektet som udgangspunkt en oliepris på 64 dollar pr. tønde. Det er øget til 74 dollar på grund af øgede omkostninger, og på grund af et strammet skatteniveau er tallet steget til 81 dollar.

Norge mangler olie efter 2025 

"Tallene er ikke fra os, men nogen vi har fået oplyst af Statoil i en forhåndsbriefing," siger ekspeditionschef Lars Erik Aamot i det norske olie- og energiministerium til Dagens Næringsliv.

Statoil vil ikke bekræfte, at projektet forventes at blive 30 mia. norske kroner dyrere.

"Vi sætter ikke tal på, men vi bekræfter, at der er en usikkerhed knyttet til ressourcebasen og investeringsniveauet," siger informationschef i Statoil, Fredrik Norman.

Statoil skriver selv i en pressemeddelse, at en del af usikkerheden hænger sammen med, at den norske stat endnu ikke har besluttet, hvordan en eventuel olieledning fra feltet og ind til land skal finansieres. I samme meddelelse gør selskabet opmærksom på, at nye og skrappere norske skatteregler gør projektet dyrere end først antaget.

"Den norske regering har for nylig forslået en ændring i den norske oliebeskatning, som gør fremtidige projekter mindre attraktive. Specielt marginale felter og felter, som kræver ny infrastruktur," siger Øystein Michelsen, Statoil's executive vice president for udvikling og produktion i Norge, i en pressemeddelelse.

Statoil er operatør på feltet og ejer 50 pct., Eni Norge ejer 30 pct., og Petoro ejer 20 pct.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Illustration: Floating Power Plant

Dansk udvikler køber 4 MW-mølle af Siemens Gamesa

For abonnenter

Den 1. juni begyndte Senvions tidligere økonomidirektør Manav Sharma som amerikansk landechef for Nordex. Snart får han en ny fabrik at råde over. | Foto: Senvion

Nordex genstarter produktion i USA

For abonnenter

Læs også