EnergiWatch

Professorer sår ny tvivl om oliemilliarder

To norske professorer mener nu også, at regeringen er for optimistisk i dens forventninger til Nordsø-indtægterne til det storstillede togprojekt.

To eksperter i olieøkonomi, som Berlingske har talt med, sår nu også tvivl om regeringens  forventede indtægter fra olieindvinding i Nordsøen, som skal gå til den planlagte togfond.

Regeringen forventer indtægter på 27,5 mia. kr. via ændrede skatteregler, men bygger ifølge de to professorer på meget usikre forventninger om olieprisen.

Regeringens prognose forudsiger nemlig, at olieprisen årligt vil stige med 2,4 procent i gennemsnit fra 2012 til 2035, hvilket er for optimistisk, mener de to forskere.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 30 dage? Klik her

"Jeg mener, at forudsætningerne om olieprisen er ganske specielle. Jeg har ikke set andre opdaterede prognoser, som forventer en sådan prisforøgelse," siger professor og olieøkonom Ole Gunnar Austvik fra Handelshøyskolen BI og Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI), som bakkes op  professor i olieøkonomi ved Norwegian Business School Øystein Noreng.

Jyllands-Posten har tidligere fortalt via en analyse fra det anerkendte konsulentfirma Wood Mackenzie, at provenuet ved at gennemføre regeringens planer ville blive væsentligt lavere end de forventede 27,5 mia. kr.

SF klar til at supplere oliemilliarder 

Usikkerheden om olieprisen og finansieringen af Togfonden var årsagen til  det samråd, der var i går med skatteminister Holger K. Nielsen (SF) og klima- og energiminister Martin Lidegaard (R). Her kunne ministrene ikke kunne sætte tal på, hvad konsekvenserne er for finansieringen, hvis olieprisen kommer til at være langt lavere, hvilket fik Venstres energiordfører Lars Christian Lilleholt til straks at varsle et nyt samråd.

Analytiker: Regeringens beregninger er ikke bluffnummer 

Mere fra EnergiWatch

BP vil satse mere på brint

Britiske BP kommer i fremtiden til at fokusere endnu mere på brintproduktionen. Direktøren vil præsentere et konkret mål i det nye år.

Britisk kapitalfond kan bringe Danmarks næststørste biogaskoncern i spil

Analyse: Med Industriens Pension som største investor i et nordisk partnerskab overtog Arjun Infrastructure Partners lige knap halvdelen af Danmarks næststørste biogaskoncern Bigadan. Efter Shells milliardopkøb af Nature Energy kan den tidligere rent familieejede virksomhed også blive interessant for andre investorer.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs