EnergiWatch

Total: Usaglig skifergas-forsinkelse koster 50 mio. kr.

Miljøundersøgelse af en boring, der i forvejen er foretaget massevis af gange, koster franske Total 50 mio. kr. Men pengene er ikke det største problem, siger selskabet, der som det eneste leder efter skifergas i Danmark.

Foto: Nexen

Det kommer til at koste franske Total 50 mio. kr., at selskabet skal udføre en omfattende miljøundersøgelse af en boring efter skifergas i Nordjylland.

Tilbage i februar besluttede byrådet i Frederikshavn, at selskabet skal udføre undersøgelsen, selvom det rådgivende ingeniørfirma Rambøll allerede har foretaget en screening, der viser, at en boring er uproblematisk.

Vores problem lige nu er, at man står med et resultat, hvor man ikke har fundet problemer, og nu skal vi så igennem en proces, der skal kompensere for de problemer, som ikke er der

Henrik Nicolaisen, projektkoordinator Total

Og selvom hverken Energistyrelsen, Miljøstyrelsen eller Naturstyrelsen har gjort indsigelser.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 30 dage? Klik her

Nu løfter Total sløret for, hvad forsinkelsen koster.

“Selve boringen koster 300 mio. kr., og forsinkelsen kommer til at koste 50 mio. kr,” siger projektkoordinator i Total, Henrik Nicolaisen.

Uforudset ekstraregning

Han fortæller, at det “helt klart” er engangsomkostninger, som selskabet ikke havde regnet med.

Udover ekstraregningen forventes beslutningen at forsinke projektet i et år.

Skifergas er blevet et varmt emne, fordi der især i USA har været flere eksempler på, at skifergas-produktion har været problematisk. Blandt andet fordi der i et vist omfang bruges kemikalier til at ødelægge de skiferlag, gassen skal hives ud af.

Lidegaard: Underforstået at Total må producere skifergas 

Anderledes er det med en efterforskningsboring, hvor der alene skal indsamles geologiske prøver.

I Danmark ved man ikke, om der overhovedet er skifergas i undergrunden, der kan udnyttes kommercielt, og Total er det eneste selskab, som undersøger mulighederne.

Massevis af lignende boringer tidligere

Her undrer man sig over beslutningen fra Frederikshavn Byråd. Screeningen fra Rambøll viser, at en boring ikke giver miljøproblemer. Og ifølge Henrik Nicolaisen er der lavet hundrede lignende dybdeboringer på land tidligere.

En komplet miljøundersøgelse, også kaldet VVM (vurderinger af virkninger på miljøet), laves for at afdække de negative miljøeffekter af et projekt og kompensere naturen.

Men fordi screeningen fra Rambøll ikke fandt problemer, der skal kompenseres for, mener Henrik Nicolaisen ikke, at der er nogen faglig begrundelse for beslutningen.

Energiagentur: Skiferboom vil ændre tankmarked radikalt 

“Problemet er i bund og grund ikke de 50 mio. kr. Vores problem lige nu er, at man står med et resultat, hvor man ikke har fundet problemer, og nu skal vi så igennem en proces, der skal kompensere for de problemer, som ikke er der,” siger han.

Danmark ikke være end andre steder

Han mener dog ikke, at forholdene for Total i Danmark er værre end andre steder. Han ærgrer sig blot over, at debatten, ifølge ham, er præget meget af følelser. Forhåbentlig vil en fuldstændig miljøundersøgelse gøre det klart for enhver, at en efterforskningsboring på land er ufarlig for miljøet.

“Det er jo heller ikke let andre steder i verden. Vi skal ikke gøre det til mere, end det er. Jeg så forleden, at der var store protester i Tyskland, fordi man ville lave efterforskning i den danske del af Nordsøen, og man var bange for, at de seismiske undersøgelser skræmte marsvin,” siger Henrik Nicolaisen.

Mere fra EnergiWatch

Green Power Denmark roser "historisk aftale"

Danmark bevæger sig med ny klimaaftale mod en grønnere, friere og mere elektrisk fremtid, lyder det fra brancheorganisation, mens projektudvikler kalder det ”afgørende”, at det vil gøre det lettere og hurtigere at sætte vedvarende energianlæg op på land.

DI: Politikerne har taget ansvaret på sig

Ny aftale om grøn varme og vedvarende energi skruer gevaldigt op for tempoet på den grønne omstilling, mens den vil frigøre Danmark fra brugen af russisk gas, lyder det fra erhvervsorganisationen Dansk Industri.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs