EU forsøger at bremse russisk eksport af flydende naturgas

EU-landenes udenrigsministre godkendte mandag den 14. sanktionspakke mod Rusland, som rammer energieksporten.
”Den 14. pakke af sanktioner viser, at vi står sammen om at støtte Ukraine. Og at vi forsøger at begrænse Ruslands kriminelle aktiviteter mod ukrainere,” siger Josep Borrell, EU’s udenrigschef. | Foto: Urs Flueeler
”Den 14. pakke af sanktioner viser, at vi står sammen om at støtte Ukraine. Og at vi forsøger at begrænse Ruslands kriminelle aktiviteter mod ukrainere,” siger Josep Borrell, EU’s udenrigschef. | Foto: Urs Flueeler
AF RITZAU

EU forbyder nye investeringer i rørledninger og installationer, der kan transportere russisk flydende naturgas, forkortet LNG.

Det er en del af den 14. sanktionspakke mod Rusland. Det oplyser EU’s udenrigschef, Josep Borrell, i en pressemeddelelse.

”Vores sanktioner har allerede svækket den russiske økonomi betydeligt og forhindret Putin i at gennemføre sine planer om at ødelægge Ukraine,” siger Josep Borrell i pressemeddelelsen.

Den blev udsendt, efter EU-landenes udenrigsministre mandag sagde ja til den 14. sanktionspakke mod Rusland.

Sanktionerne er EU’s forsøg på at stække den russiske økonomi og muligheder for at producere våben, der kan bruges mod Ukraine.

Eksporten af energi er vigtig for Ruslands økonomi. Med den 14. sanktionspakke håber EU, at man kan bremse en del af den russiske indtjening ved at gå efter eksport af flydende naturgas.

Forbuddet gælder investeringer eller salg af varer og teknologi til opførelsen af af eksempelvis Arctic LNG 2 og Murmansk LNG. Det fremgår af pressemeddelelsen.

Samtidig vil EU forbyde omladning af russisk LNG på EU’s territorium. Det sker for at sikre, at EU’s egne faciliteter ikke bruges til at omlade russisk flydende naturgas til tredjelande.

Igen er målet at reducere de ”betydelige indtægter”, som Rusland får fra salg og transport af LNG.

Forbuddet omfatter både overførsler fra skib til skib og fra skib til land.

Den 14. pakke sætter derudover yderligere 116 personer og enheder på sanktionslisten. Det sker for deres forsøg på at ”underminere eller true Ukraines territoriale integritet, suverænitet og uafhængighed”.

”Den 14. pakke af sanktioner viser, at vi står sammen om at støtte Ukraine. Og at vi forsøger at begrænse Ruslands kriminelle aktiviteter mod ukrainere,” siger Josep Borrell.

For at undgå at sanktionerne bliver omgået, stiller EU nu også skærpede krav til virksomheder.

Heriblandt krav om, at moderselskaber i EU skal ”gøre deres bedste” for at have styr på, at deres datterselskaber i tredjelande lever op til sanktionerne.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Photo: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også