Europa mangler langsigtede LNG-aftaler

Næste vinter kan risikere at blive dyr på energifronten, fordi Europa ikke har nok langsigtede aftaler om levering af flydende naturgas i bogen.
LNG-skib på havet med sin last. | Foto: Issei Kato
LNG-skib på havet med sin last. | Foto: Issei Kato

Europa importerede 2121 mio. tons flydende naturgas i 2022, hvilket var 60 pct. mere end i 2021. 

Men det meste blev købt på spotmarkedet, og det betød, at udgifterne til import af LNG tredobledes i 2022 til næsten 190 milliard euro. Det skriver Euractiv

Ifølge analytikere stod Europa for mere end en tredjedel af handlerne på det globale spotmarked i 2022, hvor det kun var 13 pct. i 2021. 

Men hvis ikke priserne på naturgas igen skal eksplodere til vinter, skal priserne ned, og derfor skal der indgås langt flere langtidskontrakter med LNG-handlerne. 

Ifølge Morten Frisch, seniorpartner i Morten Frisch Consulting, skal Europa have omkring 70-75 pct. af sin LNG gennem langtidskontrakter. 

”Men siden den grønne lobby i Europa fejlagtigt har formået at overbevise politikere om, at brint i vid udstrækning kan erstatte naturgas som energiform i 2030, er Europa blevet alt for afhængig af spot- og kortsigtede indkøb af LNG,” siger Morten Frisch til Euractiv. 

Ifølge en anden kilde, Euractiv har talt med, er det for svært for de europæiske energiselskaber at tyde de signaler, der kommer fra de nationale regeringer. De ved ikke, om der kommer et hårdt stop for brugen af naturgas i 2030 eller i 2040, og det gør dem alt for afhængige af spotmarkedet, mener kilden. 

Store producenter og forhandlere af LNG som for eksempel QatarEnergy går typisk efter at tegne 25 år lange leveringskontrakter, og det går dårligt i spænd med EU’s klimamål, skriver Euractiv.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også