Ukrainsk forsvarsminister afviser rolle i Nord Stream-eksplosioner

Ukraines forsvarsminister afviser, at Ukraines regering havde noget at gøre med Nord Stream-eksplosionerne.
Foto: Anton Vaganov
Foto: Anton Vaganov
AF RITZAU

Ukraines regering havde ikke noget at gøre med eksplosionerne på gasrørledningerne Nord Stream 1 og 2 i september sidste år.

Det siger Ukraines forsvarsminister, Oleksij Reznikov, onsdag ifølge AFP.

”Vi var ikke involverede,” siger han til journalister i Stockholm før et møde med forsvarsministrene fra EU.

Avisen The New York Times skrev tirsdag, at amerikanske embedsfolk har set efterretninger, der tyder på, at det er en proukrainsk gruppe, der stod bag sprængningerne.

Det er Oleksij Reznikovs udtalelser altså i tråd med, da de embedsfolk, som avisen har talt med, siger, at der ikke er noget, der peger på, at præsident Volodymyr Zelenskyj eller hans topfolk har været involveret i operationen.

Heller ikke at ukrainske embedsfolk skal have beordret sabotagen.

Det er småt med detaljer i The New York Times’ historie. Men det fremgår, at de nye efterretninger peger i retning af, at det var modstandere af Ruslands præsident, Vladimir Putin, som stod bag.

Historien fra The New York Times er hverken be- eller afkræftet officielt af nogen efterretningstjenester, regeringer eller andre myndigheder.

Den russiske regerings talsmand, Dmitrij Peskov, slår onsdag tvivl om de amerikanske embedsmænds teori.

”Hvordan kan amerikanske embedsmænd antage noget som helst uden en undersøgelse,” siger han til det statslige russiske nyhedsbureau RIA ifølge Reuters.

Siden de to gasforbindelser blev ødelagt i starten af september, har det føget med gensidige beskyldninger om, hvem der stod bag.

I Vesten lød det mange steder, at Rusland selv måtte have sprængt rørene, der kunne levere naturgas fra Rusland til Tyskland.

Det er blevet benægtet af Rusland, der kræver en undersøgelse af sagen i FN-regi.

Sprængningerne skete ud for Bornholm og det sydlige Sverige. De blev sat i forbindelse med den krig, som Rusland havde indledt i Ukraine i februar sidste år.

Der er i øjeblikket en fælles undersøgelse i gang i Danmark, Sverige og Tyskland. Men de tre lande har senest oplyst, at de ikke er færdige med deres efterforskning og derfor ikke kan komme med nogle konklusioner.

John Kirby, der er talsmand for Det Hvide Hus i Washington, sagde tirsdag, at den amerikanske regering vil afvente de tre landes rapport.

Rusland ventes at ville fremlægge en resolution til afstemning i slutningen af marts i FN’s Sikkerhedsråd. Her vil man anmode FN’s generalsekretær, António Guterres, om at sætte gang i en undersøgelse.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også