Debat: Biogas er vores redningsvest fra den russiske gas

Vi ærgrer os over, at Klimarådet ikke har sat sig bedre ind i processen for biogasproduktion, og hvordan produktionen faktisk udvikler sig, lyder det i et modsvar til Klimarådet fra branchedirektør DI Energi Troels Ranis på vegne af Green Gas Denmark. 
Foto: Di Energi Pr
Foto: Di Energi Pr
Af Troels Ranis, branchedirektør, DI Energi

Klimarådet har i EnergiWatch advaret mod ”overdreven ekspansion af biogas” med henvisning til, at det fastholder en bestemt produktionsstruktur i landbruget. Vi er ikke interesserede i at gå ind i en diskussion om husdyr, men vi vil gerne understrege, at ovenpå den grusomme invasion af Ukraine, er den klimaneutrale biogas vores redningsplanke på vej til energiuafhængighed. 

Vi ærgrer os over, at Klimarådet ikke har sat sig bedre ind i processen for biogasproduktion, og hvordan produktionen faktisk udvikler sig. 

I Greenpeace har de imidlertid undersøgt sagen, og de udkom med rapporten, Scenarier for husdyrgødning og biogasproduktion i Danmark, den 31. januar 2023, som EA Energi Analyse har lavet for Greenpeace. Her konkluderer de, at Danmark kan indfri Energistyrelsens forventning til målet om 50 PJ biogas i 2030, som vil gøre hele gasnettet grønt – også med færre husdyr. 

Helt konkret viser analysen, at ”der, uden evt. metanisering af biogassens CO2 indhold, med stor sandsynlighed kan produceres 50 PJ biogas i Danmark i 2030 samtidig med, at den animalske produktion halveres.” 

Vi vil med andre ord kunne nå målet uden at være fastholdt i en bestemt produktionsstruktur. 

Biogasproduktion på flere måder

Det skyldes, at det er biologisk affald og restprodukter, der bruges til produktion af biogas. Der indgår ganske rigtigt gylle fra husdyrproduktion, men også planterester og affald fra fødevareproduktion, men også organisk affald fra husholdningerne fylder rigtig meget som input til biogasproduktionen.

Eksempelvis offentliggjorde Eon og Biofuel Technology A/S den 10. februar 2023, at de planlægger at bygge et stort biogasanlæg på Stigsnæs, der skal producere biogas på grundlag af halm. Dette anlæg forudsætter dermed ikke husdyrproduktion, og der er således ingen animalsk afhængighed i det.

Potentialet for produktion af biogas i Danmark er stort. Og Gasstrategien udgivet af Klima-, energi- og forsyningsministeriet fra december 2021 peger også på, at der er et potentiale på 74 til 94 PJ biogas i 2040. Ved at anvende Power to X biogasproduktionen kan potentialet faktisk øges yderligere til 111-165 PJ i 2040, skrev ministeriet. 

Ministeriet skrev også, at halm vil indgå i biogasproduktionen i betydeligt større omfang fra 2030. 


Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Photo: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også