Brancheorganisation retter skarp kritik af Klimarådets udmelding om biogas

Klimarådets udmeldinger om biogas er uforståelige, mener Biogas Danmark, der kalder anbefalingerne for groteske. Begrænsning af biogasproduktionen vil medføre en stigning af klimagasser, lyder modsvaret.
Foto: Gorm Branderup
Foto: Gorm Branderup

Det er helt uforståeligt, at Klimarådet i en ny rapport melder ud, at investeringer i biogas kan være med til at modarbejde den langsigtede omstilling af fødevareproduktionen. 

Sådan lyder meldingen fra Biogas Danmarks formand Henrik Høegh, efter AgriWatch kunne beskrive, at Klimarådet fraråder en overdreven ekspansion af biogas.

Klimarådet konkluderer netop i en ny rapport omhandlende en afgift på landbrugets udledninger, at der skal en strukturel omstilling af landbruget til for at Danmark når sine klimamål. Antallet af dyr skal reduceres, og bedrifterne skal omlægges til en mere klimavenlig produktion. 

Det er altså ikke nok at sætte sin lid til tekniske omstillinger af landbruget, lyder det fra Jette Bredahl Jacobsen, der er næstformand i Klimarådet. Men det kan formanden for Biogas Danmark, Henrik Høegh, ikke følge logikken i.

”Det er virkelig svært at forstå, at Klimarådet foretrækker, at Danmark nedlægger husdyrproduktionen i Danmark i stedet for at reducere dens klimabelastning via teknisk udvikling,” udtaler han i en reaktion til AgriWatch.

”Det vil jo medføre, at produktionen flytter til lande med en væsentligt dårligere klimaindsats. Verdensmarkedet stopper jo ikke med at drikke mælk og spise ost, bare fordi vi i Danmark stopper med at producere disse produkter. Vejen frem er i stedet, at vi investerer i at reducere klimabelastningen fra eksempelvis mælkeproduktionen og viser resten af verden, hvordan klimaudfordringerne kan løses.”

Grotesk anbefaling

Henrik Høegh finder det direkte grotesk, at Klimarådet indirekte anbefaler, at også landbrug, der investerer i tekniske reduktioner af deres klimaaftryk, skal rammes af CO2-afgifterne ”for at sikre, at tilstrækkeligt mange går konkurs, så klimaskadelig produktion af mælk og ost reduceres”, som han formulerer det.

”Det virker som om Klimarådet har som hovedfokus, at en animalsk fødevareproduktion skal nedlægges snarere end at holde fokus på klimaet. Formålet med en klimaafgift må være at skabe incitamenter til at reducere udledningen af klimagasser. Derfor kan man ikke pålægge nogen en afgift på en udledning, de har fjernet ved at investere i emissionsreducerende teknolog,” udtaler han.

Klimarådets opfattelse af, at etablering af biogasanlæg fører til, at energiforsyningen bliver afhængig af husdyrproduktionen, har Greenpeace undersøgt og dementeret, skriver brancheforeningen og henviser til en nyere analyse.

(Denne artikel er leveret af vores søstermedie AgriWatch)

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også