Arbejde på gasrør fik Total Energies til at fordoble unødig dansk gas-afbrænding

Det franske olieselskab har fremrykket sin planlagte slutdato for rutineafbrænding af overskudsgas. Det er ellers bare få måneder siden, at operatøren skruede markant op for den klimaskadelige praksis.
Rutine-flaring skal være ulovligt fra 1. juli. Det fastslog S-regeringen sidste år. Billedet her er fra Tyra-feltet. | Foto: Finn Frandsen/Politiken/Ritzau Scanpix
Rutine-flaring skal være ulovligt fra 1. juli. Det fastslog S-regeringen sidste år. Billedet her er fra Tyra-feltet. | Foto: Finn Frandsen/Politiken/Ritzau Scanpix

Over 33 dage – og kort tid efter, at regeringen havde bestemt, at det skal være ulovligt at lave rutinemæssige gasafbrændinger på danske boreplatforme – skruede den franske operatør Total Energies markant op for den klimaskadelige praksis.

Det viser en aktindsigt, som EnergiWatch har fået, i den interne dialog imellem Total Energies og Energistyrelsen. Olieselskabet bekræfter situationen. 

Mellem 9. september og 11. oktober 2022 blev der i gennemsnit brændt 166 tønder olieækvivalenter af ved brug af rutineflaring; altså afbrænding, der per definition er unødvendig. Til sammenligning lå Total Energies’ gennemsnitlige rutineflaring fra Gorm i månederne forinden på cirka 80 tønder olieækvivalenter om dagen. 

Men selv om afbrændingerne fandt sted på dansk sokkel, blev de indirekte ansporet fra et sted i Holland. 

Den mærkbare stigning hang således sammen med, at Total Energies eksporterer gas til Holland via gasrørledningen Nogat. 

I efteråret skulle der udføres reparationsarbejde på Nogat-modtagelsesstationen, og så blev der lagt pres på Total Energies i den anden ende af røret. 

”Historien er, at vi eksporterer noget af gassen til Holland. I Holland skulle de lukke modtageanlægget for vedligehold. I den forbindelse skulle vi også lukke nogle ting ned, og det gjorde, at der blev noget ekstra flare. Det er helt standard, at man har den her slags nedlukninger i forbindelse med vedligehold,” siger Jens Larsen, der er ansvarlig for Total Energies’ danske aktiver.

”Så det handlede i virkeligheden mere om dem, der skulle modtage vores gas i Holland,” tilføjer han.

Slutdato fremrykket

Igennem flere år har det franske selskab haft problemer med at håndtere den mængde gas, som produceres sammen med olien ved Halfdan-feltet – såkaldt ’associeret gas’. 

Siden 2017 er den associerede gas blevet sendt til og brændt af fra Gorm-feltet, hvor den ellers kunne være blevet solgt på markedet, brugt til driften af anlægget eller reinjiceret. 

Da situationen i Holland gjorde, at Total Energies pludselig stod med mere gas mellem hænderne end normalt, så selskabet altså derfor heller ingen anden udvej end at brænde den ekstra gas af.

Naturgasrørlednings-systemet Nogat har været i drift siden 1992. Terminalen (på billedet) ligger i den hollandske by Den Helder. | Foto: Nogat Pr
Naturgasrørlednings-systemet Nogat har været i drift siden 1992. Terminalen (på billedet) ligger i den hollandske by Den Helder. | Foto: Nogat Pr

EnergiWatch har i en række artikler afdækket Total Energies’ praksis med rutineflaring. Det medførte, at den nu forhenværende S-regering den 30. juni valgte at gøre den ulovlig med virkning fra et år senere. 

Det skyldes, at flaring medfører store CO2- og metanudledninger til atmosfæren. 

Total Energies er i gang med at omlægge produktionen for at kunne efterleve det nye lovkrav. Kort fortalt skal den olie og gas, som tidligere er blevet sendt fra Halfdan til Gorm, fremover føres til Dan-feltet i stedet, hvor operatøren kan håndtere gassen på bedre vis. Denne løsning ventes ifølge Total Energies at reducere Danmarks årlige CO2-udledninger med 16.000 ton. 

Processen er ikke afsluttet, men Total Energies har skruet op for tempoet i forhold til den oprindelige plan, der tilsagde, at omstruktureringen skulle være tilendebragt omkring udgangen af 2023. 

”Da vi oprindeligt meldte ud om slutningen af 2023 var det for at være sikker på, at vi kunne levere på den udmelding – det er så gået bedre end forventet,” siger Jens Larsen, der slår fast, at målet nu hedder juli måned. 

”Lidt bedre end ventet”

Det franske selskab kalkulerer med at skulle bruge cirka 20.000 arbejdstimer offshore og lidt over 600 mio. kr. på omlægningen. Det fysiske arbejde offshore består bl.a. i ny rørføring, installation af nye sensorer og ventiler osv. 

Total Energies har gennemført første fase af projektet, som omfatter en delvis omlægning af produktionen. Her er det lykkedes at reducere rutineflaringen med godt 60 pct., oplyser den franske operatør. 

Jens Larsen kalder det ”lidt bedre end ventet”, eftersom Total Energies havde forventet at halvere afbrændingen på nuværende tidspunkt. De resterende cirka 40 pct. ventes elimineret til sommer. 

”Meget af den første tid er gået med at designe det hele, købe materialer ind, få fabrikeret tingene og gjort det hele klar til installation. Derefter gælder det implementeringen. Det er der, vi er nu. Vi skal have færdiggjort de fysiske ting omkring ændringerne af platformene. Og så skal vi have opdateret noget software, fordi processen skal køre på en anden måde,” siger Jens Larsen.

”Fase 2 består i, at vi skal have omdirigeret ikke-afgasset olie fra Halfdan B ned til Dan-feltet i stedet for til Gorm. Gassen bliver så komprimeret på Dan og sendt til eksport derfra. Det bliver vi færdige med til juli, og så har vi ikke mere rutineflaring i Danmark,” fortsætter han.

Vil udrydde al slags flaring

Flaring-praksissen kan langt hen ad vejen deles op i to varianter, når man taler offshore-olieproduktion. 

Der er sikkerhedsflaring, som i dag er umulig at komme udenom, eftersom den bruges for at undgå overtryk og potentiel eksplosionsfare på platformene. Og så er der altså rutineflaring, som er kontinuerlig men ikke essentiel afbrænding af overskudsgas. 

Jens Larsen fortæller, at Total Energies – der på verdensplan er et af de største olieselskaber – arbejder for at eliminere begge flaring-typer, helst før 2030:

”Frem mod 2025 regner vi med at komme af med næsten al vores rutineflaring hos Total Energies. Vi klarer det så lidt tidligere i Danmark, og det er et vigtigt skridt. På lang sigt – frem mod 2030 – kigger vi desuden på at reducere al flaring fra vores olieproduktion, hvis det er teknisk muligt,” siger han. 

Flere flaring-forbud forude

I den henseende kan det verserende projekt i Nordsøen ende med at blive et slags referenceprojekt: 

”Vi deler generelt erfaringer på tværs af alle vores produktionsafdelinger. Nogle gange kan det handle om trykforhold, andre gange om kompositioner af den gas, vi kigger på, eller noget helt tredje. Vi lærer også om, hvordan vi kan gøre tingene her i Danmark, fra de andre tilknyttede Total Energies-selskaber. Så er der noget, der virker, og noget, som ikke kan passe til vores specifikke forhold,” siger Jens Larsen. 

EU arbejder også på et forbud imod rutine-flaring. Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet har tidligere oplyst, at det danske forbud i nødvendigt omfang vil blive tilpasset en kommende forordning. 

Danmark er den største producent af olie og gas i EU. 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også