Regeringen forbyder unødig afbrænding af gas

Det bliver ulovligt at brænde overskudsgas af i Nordsøen, medmindre det er strengt nødvendigt af hensyn til medarbejdernes sikkerhed. Det har regeringen netop besluttet på baggrund af en række afsløringer fra EnergiWatch.
Snart bliver det ulovligt at futte gas af kontinuerligt, hvis der ikke er tungtvejende sikkerhedsgrunde til at gøre det. | Foto: Finn Frandsen
Snart bliver det ulovligt at futte gas af kontinuerligt, hvis der ikke er tungtvejende sikkerhedsgrunde til at gøre det. | Foto: Finn Frandsen

Om næsten præcis et år – den 1. juli 2023 – træder et dansk forbud imod unødig gasafbrænding i kraft. Det bekræfter Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet torsdag eftermiddag.

Lovændringen kommer på baggrund af, at EnergiWatch over en længere periode har afdækket, hvordan det franske olieselskab Total Energies over en årrække har afbrændt uønsket naturgas fra Gorm-feltet – en praksis kendt som ”rutineflaring”, som medfører store CO2- og metanudledninger.

Der er tale om gas produceret sammen med olie, som Total Energies brænder af i en stor flamme, selv om den ellers ville kunne sælges på markedet, bruges til anlægsdriften eller reinjiceres i undergrunden.

EnergiWatchs afdækning medførte kritik af klimaminister Dan Jørgensen (S) fra flere ordførere, blandt andet fordi han ikke havde fået standset afbrændingen, selv om den ifølge Energistyrelsen var ”i uoverensstemmelse” med Undergrundsloven.

I februar blev Dan Jørgensen derfor kaldt i samråd om sagen af Alternativet. Her slog ministeren fast, at han ville fremlægge planer om et forbud inden sommerferien, og det er altså den udmelding, han nu følger til dørs:

”Klimakrisen kræver handling på alle fronter, og vi har som nogle af de første i verden sat en slutdato på udvinding af olie og gas. Men vi skal også sikre, at produktionen foregår så effektivt som mulig, mens den stadig foregår, og derfor kommer vi med dette forbud mod rutine-afbrænding af gas,” siger klimaminister Dan Jørgensen.

Energistyrelsen har tidligere opgjort, at Total Energies’ rutineflaring medførte en CO2-udledning på 23.450 ton CO2 alene i 2020, hvor myndighedens nyeste årsdata stammer fra.

Tilslutter sig globalt initiativ

Med forbuddet følger Danmark efter Norge, hvor det helt tilbage fra 1971 har været ulovligt at gøre brug af rutineflaring.

Således vil det fremover kun være tilladt at flare i situationer, hvor det er absolut nødvendigt af hensyn til sikkerheden på olieplatforme – det kan være for at undgå overtryk, gasudslip og potentiel eksplosionsfare på olieplatformene.

Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet oplyser i samme ombæring, at Danmark tilslutter sig et nyt initiativ kaldet ”Global Methane Pledge Energy Pathway”, som EU og USA står i spidsen for.

Initiativet vil arbejde for at accelerere et stop for rutineflaring på verdensplan og reducere metanudledninger fra olie- og gassektoren generelt, lyder det fra klimaministeriet.

Ministeriet bemærker videre, at EU også overvejer at forbyde rutineflaring, og at de danske regler i nødvendigt omfang vil blive tilpasset EU’s forordning på området, når den måtte komme på plads.

Total Energies under tidspres

Total Energies’ problemer med rutineflaring på Gorm opstod i 2017, da selskabet fjernede en gammel kompressor, som hidtil havde kunnet håndtere den uønskede naturgas på Gorm. Den associerede gas kommer til Gorm fra Halfdan, hvorfra Total Energies producerer olie.

Men lige nu arbejder selskabet på en omlægning af produktionen i Nordsøen for at kunne halvere rutineflaringen i 2022.

Hidtil har meldingen fra Total Energies været, at selskabet dernæst vil kunne eliminere al rutineflaring fra Gorm i november 2023. Nu kommer oliekæmpen så altså under pres for at skulle nå det næsten et halvt år tidligere.

EnergiWatch har i månedsvis forsøgt at få et interview med Total Energies om selskabets arbejde med at mindske rutineflaringen - men endnu forgæves.

Det danske lovforslag fremsættes i næste lovsamling.


Læs alle artikler i EnergiWatchs afdækning af sagen herunder:

Total Energies tager toppen af Gorms flammer 

Miljøminister ser risiko for fordobling i olieudledningen hos Total Energies  

Klimaminister peger på dansk flaring-paradoks 

Venstre revser regeringen for ikke at stoppe gasafbrænding

Staten kan ikke stoppe rutineafbrændinger fra dansk oliefelt

Stop for rutineflaring kræver nedlukning af danske olieplatforme

Energistyrelsen: Total Energies’ rutineflaring udleder over 100 ton metan om året

Udvalg stiller sig ikke tilfreds med ministers flaring-svar

Total Energies’ halve løsning på rutineflaring udleder mere olie i havet

Oliekæmpe gør klar til brandslukning i dansk flaring-sag

Politisk ordfører: ”Det ser ud som om, at Total Energies bare har fået lov at afbrænde 100.000 ton CO2”

Dan Jørgensen: Et forbud imod rutine-flaring vil give oliebranchen klare rammer

Regeringen ”arbejder intenst” for et forbud imod rutinemæssig flaring

Overblik: Derfor skal klimaministeren i samråd om flaring onsdag eftermiddag

Så stor er klimabelastningen i flaring-sagen

Oliespecialist efter afsløringer: Et dansk flaring-forbud kan sagtens være fornuftigt

Frie Grønne presser klimaministeren i flaring-sag

Minister vil præsentere konkrete initiativer for at stoppe rutineflaring i Nordsøen

Oliegigant lader hundredvis af danske tønder olieækvivalenter gå op i røg hver dag

Klimaminister lover handling efter sag om gasafbrænding i Nordsøen

Politikere over hele linjen åbner for dansk forbud mod rutineflaring efter afsløring i Nordsøen

Danmarks største olieselskab brænder bevidst store mængder gas af i Nordsøen

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også