EnergiWatch

Gasprisen forbliver oppe efter sanktionstrusler og sabotage

De tre lækager på Nord Stream 1 og 2 sendte gaspriserne i vejret i går, og priserne bliver i det nye luftlag om onsdagen.

Foto: Stringer/AFP / AFP

Prisen på gas ligger onsdag morgen fortsat i samme høje leje som tirsdag eftermiddag.

Her gik prisen voldsomt i vejret, efter at det russiske gasselskab Gazprom meddelte, at Rusland overvejer at pålægge det ukrainske selskab Naftogaz Ukrayiny sanktioner, der vil gøre det ulovligt for Gazprom at betale for transit af den russiske gas, der flyder gennem Ukraine og ind i Europa.

Oven i hatten blev der konstateret tre store lækager på gasledningerne Nord Stream 1 og 2 - lækager, der ifølge myndighederne skyldes en bevidst handling.

Det sendte tirsdag eftermiddag futures for hollandsk gas med levering i oktober op med mere end 15 pct. til 210 euro per MWh, og her ligger prisen fortsat onsdag.

En markant lageropbygning i blandt andet Tyskland, Italien og Frankrig har dog sendt gasprisen ned siden månedens start, hvor prisen lå på godt 330 euro per MWh.

Prisen kan dog gå i vejret, såfremt Rusland vælger at gå videre med sanktioner mod Naftogaz, der i øjeblikket ligger i en voldgiftssag med Gazprom. Her anklager det ukrainske selskab Gazprom for ikke at have betalt for transport gennem Ukraine.

”Nord Stream-ledningerne var i forvejen ude på ubestemt tid, så reaktionen på markedet har været begrænset. Men der, hvor det rent faktisk påvirker markedet mest, er der, hvor der løber gas igennem lige nu,” siger Kristian Rune Poulsen, der er energianalytiker ved interesseorganisationen Green Power Denmark, til Ritzau.

”Det vil ramme den sparsomme forsyning, vi trods alt har,” lyder det videre.

NatGaspriserne letter efter lækager på Nord Stream 1 og 2urgasprisen tager kraftigt hop efter russisk trussel


Mere fra EnergiWatch

BP vil satse mere på brint

Britiske BP kommer i fremtiden til at fokusere endnu mere på brintproduktionen. Direktøren vil præsentere et konkret mål i det nye år.

Læs også

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs