Europæiske gaspriser lidt ned fra rekordniveau

Gaspriserne kan dog stige til 400 euro per megawatt-time, hvis strømmene via Nord Stream stopper i september, vurderer gasanalytiker.
Foto: STOYAN NENOV/REUTERS / X01507
Foto: STOYAN NENOV/REUTERS / X01507
AF MARKETWIRE

De europæiske naturgaspriser falder lidt tilbage tirsdag fra mandagens rekordniveau, men der er store fluktuationer, og tidligere på morgenen var der tale om stigninger.

Den europæiske referencepris på gas, målt på TTF-naturgasfuturen i Holland, ligger tirsdag morgen 1,9 pct. lavere i 271,5 euro per megawatt-time, efter mandag at være lukket i rekorden 276,75 euro per megawatt-time efter en stigning på 13,2 pct.

Ved årsskiftet lå prisen i 70 euro per megawatt-time og i 2020 var prisen mellem 3,5 og 20 euro per megawatt-time.

Mandagens fremgang kom, efter at russiske Gazprom sent fredag meddelte, at den vil standse naturgasleveringerne gennem Nord Stream 1-rørledningen i tre dage i slutningen af denne måned.

Det giver bekymringer om, at gassen ikke vil komme tilbage efter fuldendt vedligeholdelsesarbejde.

Den ustabilitet, der er genereret af Ruslands restriktioner, øger konkurrencen om tilgængeligt naturgasudbud og har chokeret de globale markeder, hvor priserne stiger fra Asien til USA.

En yderligere langvarig nedskæring af naturgasleverancerne vil forværre krisen, der har trukket ud i flere måneder, øget inflationen, indskrænket industriproduktionen og øget risikoen for recession i Europas største økonomier.

Gaspriserne kan stige til 400 euro per megawatt-time, hvis strømmene via Nord Stream stopper i september, vurderer Leon Izbicki, gasanalytiker hos Energy Aspects, ifølge Bloomerg News.

”Nuværende priser har en betydelig indflydelse på industriens gasefterspørgsel i Europa, hvor vores modeller indikerer en årlig reduktion i vesteuropæisk industrigasefterspørgsel på 15 pct. i 2022,” fremhæver gasanalytikeren.

Prisen på gas og el kan blive tredoblet i britiske hjem

Norlys sender rekordhøje regninger ud til gaskunderne

IEA: Høje gaspriser ses øge efterspørgslen efter olie

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også