Gas fra Tyra-feltet kommer først igen til næste vinter

Total Energies fortæller, at arbejdet med at genopbygge Tyra-feltet er forsinket nogle måneder.
Foto: Total
Foto: Total
RITZAU

Med den usikkerhed, der er knyttet til de russiske leverancer af gas fra til Europa, har der fra dansk side været knyttet store forventninger til, at gasudvindingen fra Tyra-feltet i Nordsøen snart kan komme i gang igen.

Men det har længere udsigter end hidtil antaget. Total Energies, der driver Tyra-feltet på vegne af Dansk Undergrunds Consortium (DUC), fortæller onsdag i en pressemeddelelse, at arbejdet med genopbygningen af feltet bliver forsinket.

Forsinkelsen betyder, at man først vil kunne levere gas fra Nordsøen til vintersæsonen 2023/2024.

Hidtil har forventningen været, at Tyra-feltet kunne genåbne i juni næste år.

Årsagen til forsinkelsen er både, at covid-19 har gjort det sværere at skaffe mandskab og materialer til værftet i Batam i Indonesien, hvor feltets såkaldte procesplatform er ved at blive gjort færdig.

Derfor når den ikke at blive helt klar, inden den i september sejles til Nordsøen. I stedet må arbejdet gøres færdig, når den er installeret i Tyra-feltet, hvilket altså forsinker ibrugtagningen.

”Vi ser alvorligt på den nuværende energikrise i Danmark og Europa. Derfor mobiliserer vi betydelige ekstra ressourcer offshore, så vi så vidt muligt kan kompensere for de forsinkelser, der er sket på værftet og få Tyra i drift”.

”Det genopbyggede Tyra-felt er en hjørnesten i den fremtidige danske gasproduktion, som vi er fuldt fokuserede på at levere hurtigst muligt,” siger Martin Rune Pedersen, der er direktør for Total Energies i Danmark.

Velfyldte lagre og mere biogas på vej

Forsinkelsen af genopbygningen af Tyra vil forlænge Danmarks afhængighed af gas fra det europæiske marked. Derfor har Energistyrelsen også været i løbende dialog med TotalEnergies for at sikre, at hver sten er blevet vendt i forbindelse med genopbygningen af Tyra, skriver Energistyrelsen i en pressemeddelelse:

”På nuværende tidspunkt ser vi stadig et europæisk gasmarked, der fungerer og en stigende lagerfyldning i Danmark. Forsinkelsen ændrer ikke på forsyningssituationen her og nu. Så længe det europæiske gasmarked fungerer, forventer vi at kunne forsyne danskerne og de danske virksomheder med gas, men forsinkelsen betyder, at vi i en periode vil være mere udsatte i tilfælde af reduktioner i gasforsyningen fra Tyskland.”, siger vicedirektør i Energistyrelsen, Martin Hansen.

De danske gaslagre er ca. 85% fyldte, og Danmark lever således allerede nu op til EU’s målsætning om 80% lagerfyldning pr. 1. november 2022. Samtidig forventes den danske produktion af biogas at stige over de kommende år til en andel på ca. 75% af det samlede gasforbrug i Danmark i 2030.

Total-chef: Umuligt at spå om fremrykning af Tyra-projektet nu

Total Energies tredobler indtægterne

Nye danske gasprojekter gemmer sig under overfladen

Høje gaspriser er godt for den grønne omstilling fastslår forskning

Olieeventyret runder 50 år, og der er stadig masser af gas i Nordsøen

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også