EnergiWatch

Recession og stramt udbud holder oliepriserne i spænd

Hvis verdensøkonomien ender i recession, kan det mindske efterspørgslen efter olieprodukter som benzin og diesel.

Foto: Jan Unger

Faldende oliebeholdning i USA, stigende russisk produktion og bekymringer om global recession er torsdag med til at holde oliepriserne på samme niveau.

Det skriver Reuters.

En tønde af den europæiske referenceolie, Brent, koster torsdag morgen 93,63 dollar mod 93,40 dollar onsdag eftermiddag. Den amerikanske WTI-olie handles samtidig i 88,10 dollar mod 87,94 dollar onsdag eftermiddag.

Det er blandt andet økonomisk data, der har ansporet til investorernes bekymringer om den økonomiske udvikling.

I Storbritannien steg forbrugerprisindekset blandt andet til 10,1 pct. i juli. Det er ifølge Reuters det højeste niveau siden februar 1982.

Hvis verdensøkonomien ender i recession, kan det mindske efterspørgslen efter olieprodukter som benzin og diesel.

Som konsekvens har det fået futuren for oliepriserne til at falde de seneste måneder.

Kinesisk udbud lader vente på sig

Ifølge Mike Tran, grundlægger og administrerende direktør hos RBC Capital, forbliver oliemarkedet derfor stramt, og investorer er nu på udkig efter katalysatorer, der kan få priserne til at stige.

- Frygten for recession er velkendt og anerkendt, men bullish katalysatorer som Kinas retur på markedet eller forsyningsforringelse fra Rusland forbliver flygtige, siger han til Reuters.

Kina har i flere måneder haft nedsat olieproduktion som følge af streng coronapoltik og kontrol på eksport af brændstof - og seneste tal fra juli viser, at det kinesiske udbytte forbliver mangelfuldt.

Kinesiske raffinaderier forarbejdede 53,2 millioner ton råolie i juli, hvilket er 8,8 pct. lavere i forhold til samme periode sidste år.

Asien-købere får Rusland til at opskalere

Rusland er samtidig begyndt at opjustere olieproduktionen, da efterspørgslen blandt købere i Asien stiger.

Ifølge et dokument fra den russiske regering, vil eksporten af energiprodukter få Ruslands indtjening til at stige 38 pct. dette år.

Ifølge Reuters kan det være tegn på, at landets udbud ikke har været påvirket i en sådan grad, som markedet tidligere har forventet.

Derudover er viser data fra Energy Information Administration, at USA's råolielagre faldt med 7,1 millioner tønder i uge 32. Et markant fald i forhold til forventningerne, som lød på et dyk med 275.000.

Enhedslisten vil trods kompensationsaftale beskatte olieindustrien hårdere

Equinor vil investere 700 millioner i Rosebank 

Mere fra EnergiWatch

Ørsted tvinges til at udskyde kulstop

Regeringen beordrer Ørsted til at holde tre kul- og oliefyrede kraftværker i drift frem til 2024. Energiselskabet fastholder mål om CO2-neutralitet i 2025.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs