Oliepriserne stiger med over 1 dollar

"Risikovilligheden er i bedring grundet fortsat indtjeningsoptimisme i USA og en mindre aggressiv retorik om renteforhøjelser fra Federal Reserve," lyder det fra markedsanalytiker.
Foto: Jan Unger
Foto: Jan Unger
AF MARKETWIRE

Større risikovillighed blandt investorer, lavere råoliebeholdning og et opsving i efterspørgslen efter benzin i USA er torsdag med til at understøtte oliepriserne, der stiger med lidt over 1 dollar per tønde.

Det skriver Reuters.

En tønde af den europæiske referenceolie, Brent, koster torsdag morgen 107,20 dollar mod 106,52 dollar onsdag eftermiddag. Den amerikanske WTI-olie handles samtidig i 98,15 dollar mod 97,13 dollar onsdag eftermiddag.

"Risikovilligheden er i bedring grundet fortsat indtjeningsoptimisme i USA og en mindre aggressiv retorik om renteforhøjelser fra Federal Reserve," siger Tina Teng, der er markedsanalytiker hos britiske CMC Markets.

Onsdag hævede den amerikanske centralbank renten med 75 basispoint i et forsøg på at tøjle den høje inflation, og under et pressemøde vurderede Jerome Powell, formand Federal Reserve, at det snarligt kan være passende med en bremsning i tempoet for flere renteløft.

Rentestigningen var som ventet, men kommentarerne fra formanden fik dollarkursen til at falde - hvilket i følge Tina Teng også har været med til at løfte oliepriserne torsdag.

Den svækkede dollar har ligeledes gjort det billigere og mere attraktivt for udenlandske handlende at købe amerikansk olie.

Det afspejler sig i USA's eksporttal, der ifølge analytikere fra Citi viser, at eksporten af råolie nåede et rekordhøjt niveau på 4,6 mio. tønder per dag.

Samlet set har USA eksporteret 10,9 mio. tønder råolie og raffinerede produkter om dagen.

"USA har igen styrket sin position som verdens største olieeksporter," siger Citi-analytikerne i et notat ifølge Reuters.

Onsdag fortalte et anonymt medlem af G7 - en koalition af verdens syv rigeste lande - til Reuters, at gruppen vil have indført et prisloft på russisk olieeksport 5. december i år, da det er her EU-sanktioner mod søbåren import af russisk råolie træder i kraft.

"Målet her er at tilpasse sig timingen med EU. Vi vil sikre os, at prisloftet træder i kraft på samme tid," siger den unavngivne kilde til Reuters.

I mellemtiden har Rusland skåret i gasforsyningen, der strømmer gennem rørledningen Nord Stream 1, til 20 pct.'s kapacitet.

Ifølge analytikere kan det resultere i et skift til råolie og kan kortsigtet få oliepriserne til at stige yderligere.

Shell femdobler overskuddet

Vagthund revser stor EU-energiplan: Mangler over 1400 milliarder 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også