Ørsted kan forgylde Gazprom ved at droppe aftale

Vejen ud af omdiskuteret aftale må bygge på et mindre gasforbrug i det hele taget, argumenter flere danske energiaktører.
Foto: Ørsted
Foto: Ørsted

Debatten om gasaftaler mellem Danmark og Rusland bør ikke handle om enkeltkontrakter, men om at mindske den europæiske afhængighed af russisk naturgas.

Sådan lyder det fra Lars Aagaard, der er adm. direktør hos brancheorganisationen Dansk Energi. Han påpeger over for Børsen, at en opsigelse af Ørsteds aftale med Gazprom meget vel kan ende med at sende flere penge russernes vej.

"Den gas vil de (Gazprom, red. ) sandsynligvis bare sende ind i det europæiske gasspotmarked, hvor priserne med garanti er betydeligt højere end de priser, der gælder i Ørsteds kontrakt – uden at jeg kender kontrakten – men det er jo logikken, at langsigtede kontrakter er til en lavere pris," siger han til mediet.

Også Marie Münster, der er professor i energiplanlægning ved DTU, bemærker over for Børsen, at Ørsted givetvis vil skulle betale penge til Gazprom, hvis samarbejdsaftalen sløjfes, mens Gazprom siden formentlig vil kunne afsætte gassen på det europæiske marked til en endnu højere pris.

Tillid fra investorer

EnergiWatch har løbende beskrevet sagen, som har ført til kritik af Ørsted for ikke at rive kontrakten med Gazprom over på et tidspunkt, hvor de fleste andre vestlige selskaber frasiger sig alle samarbejdsaftaler med Rusland.

Ørsteds topchef, Mads Nipper, har da også slået fast, at selskabet gerne vil ud af aftalen, men at det juridisk ikke er muligt, og at beslutningen ligger hos de danske politikere i første omgang. Den nuværende aftale mellem parterne løber til 2030.

Over for Berlingske fastslår to af Ørsteds største investorer, Andel og PFA Pension, at de har tillid til, at Ørsted kan håndtere situationen. Jesper Hjulmand, topchef hos Andel, siger til avisen, at EU er nødt til at finde en måde at skaffe energi fra andetsteds end Rusland fremadrettet.

"De planer har Ørsted, der om nogen har flyttet den grønne omstilling, også en andel i. Jeg støtter alle de sanktioner, der bliver indført, og de skal være kontante og mærkbare. Samtidig har vi et samfund, vi skal drive. Men vi kommer uden tvivl til at kigge på vores energimix i Europa og ønsker ingen relationer til Rusland fremadrettet," siger han.

 

Ørsted kan rive Gazprom-kontrakt over hvis lovgivning tillader det

Regeringen overvejer Ørsteds køb af russisk gas

Politisk pres for at ophæve Ørsteds kontrakt med Gazprom

Ørsted svarer på Rusland-kritik

Ørsted holder fast i gasaftale med Gazprom 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også