EnergiWatch

Ørsted kan rive Gazprom-kontrakt over hvis lovgivning tillader det

Et politisk indgreb imod russisk gas ville give det danske energiselskab mulighed for at komme ud af omdiskuteret aftale med Gazprom, vurderer adjunkt Rasmus Grønved Nielsen.

Foto: Ørsted

Ørsted er fanget i en uheldig situation, da koncernen for kort tid siden indgik en langvarig aftale om leverance af naturgas fra russiske Gazprom, som ikke kan opsiges, selv om den vestlige verden vender sig mod Rusland efter det væbnede angreb på Ukraine.

En mulighed står dog åben for energiselskabet, og det er, såfremt lovgivningsmagten indfører et forbud mod import af russisk gas.

Det skriver Finans.

"Hvis lovgivningsmagten besluttede sig for at intervenere med eksempelvis et forbud mod import af russisk gas, ville Ørsteds aftale med Gazprom blive ugyldig. Men det afskærer ikke Gazprom fra at sagsøge såvel Ørsted som den danske stat. Udfaldet af disse potentielle retssager kan man ikke sige noget sikkert om på forhånd," vurderer adjunkt Rasmus Grønved Nielsen fra Københavns Universitet, over for Finans.

Og hos Ørsted ville topchef Mads Nipper stå klar til at makulere aftalen.

"Med tydelige og vidtrækkende politiske sanktioner er vi i vores gode ret til at hævde force majeure på kontrakten. Alle potentielle sanktioner i EU-regi eller på nationalt plan, som påvirker gasforsyningen, vil modtage vores fulde støtte, og vi vil handle på dem øjeblikkeligt," kommenterer Mads Nipper skriftligt.

 

Centrica vil ud af kontrakter med Gazprom

Ukraine-krig kan føre til endnu et år med stigende dansk kulfyring

Regeringen overvejer Ørsteds køb af russisk gas 

Mere fra EnergiWatch

Equinor og VNG udvider brintsamarbejde

De to olie- og gasselskaber har et kæmpeprojekt på tegnebrættet, hvor Rostock skal være centrum for en enorm tysk brintproduktion med lagring af overskydende CO2 i norske oliefelter.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs