Det Internationale Energiagentur ser rekordhøje naturgaspriser igen i år

Prisen på naturgas vil i år nå det højeste niveau nogensinde, lyder vurderingen i den netop offentliggjorte naturgasprognose fra Det Internationale Energiagentur (IEA).
Foto: Bela Szandelszky / AP / Ritzau Scanpix/AP
Foto: Bela Szandelszky / AP / Ritzau Scanpix/AP
KELD LOUIE PEDERSEN

De virksomheder og private husholdninger, der vånder sig under vinterens høje naturgaspriser, har intet håb.

Den gennemsnitlige pris på naturgas vil i år nå det højeste niveau nogensinde, og tidligst mod slutningen af året er der et spinkelt håb om vigende priser.

Sådan lyder vurderingen i den netop offentliggjorte naturgasprognose fra Det Internationale Energiagentur (IEA).

"Naturgaslagrene i Europa skal fyldes op igen, og manglende kapacitetsopbygning for flydende naturgas vil presse priserne i vejret," skriver IEA i prognosen, der fortsætter:

"Naturgaspriserne i Europa presses tillige af lavere leverancer fra Rusland gennem eksisterende rørledninger, lave lagerbeholdninger og den vigende trend i Europas egenproduktion af naturgas."

Ganske anderledes er situationen i USA, hvor naturgaspriserne også er markant lavere.

IEA forudser, at den gennemsnitlige pris på naturgas i Europa i år vil blive 26 dollars pr. million BTU (MMBtu) – marginalt lavere end den forventede gennemsnitspris i Asien på 27 dollars pr. MMBtu.

Til sammenligning ventes gennemsnitsprisen i USA i år at blive 4 dollars pr. MMBtu, hvilket giver amerikansk erhvervsliv en stor konkurrencefordel i forhold til konkurrenterne i Europa og Asien.

IEA forventer, at naturgasefterspørgselen i Europa i år vil falde 4 pct. til 527 mia. kubikmeter, hvilket dels afspejler den fortsatte udbygning af vedvarende energi, dels synliggør et tab af markedsandele, da de nugældende naturgaspriser gør det billigere for kraftværker at fyre med kul.

Den industrielle naturgasefterspørgsel ventes i løbet af i år at nærme sig niveauet før coronakrisen, men de rekordhøje naturgaspriser har ramt dele af produktionen hårdt. Således valgte flere producenter af kunstgødning i fjor at indstille produktionen i længere perioder, da de både anvender naturgas som primær energikilde, og har naturgas som det vigtigste råmateriale i produktionen af kunstgødning.

På trods af udsigten til en lavere efterspørgsel, vil Europa få bruge for at øge naturgasimporten med 2 pct., primært til at fylde naturgaslagrene op igen. Egenproduktionen i Europa ventes at stige marginalt fra 204 til 207 mia. kbm., idet produktionen i Norge og Storbritannien ventes at vokse efter større vedligeholdelsesarbejder.

Udsigten til fortsat høje naturgaspriser skyldes, forklarer IEA, at Europa nu er i direkte konkurrence med Asien om især den flydende naturgas, der er til rådighed på verdensmarkedet.

Kina øgede i fjor sin naturgasefterspørgsel med 12 pct. I år ventes stigningstakten at falde til 8 pct., og efterspørgselen atlande på 394 mia. kbm. Den vigende stigningstakt er en direkte konsekvens af lavere økonomiske vækst samt et skifte til andre brændsler i konsekvens af de høje naturgaspriser på verdensmarkedet.

For Asien som helhed forventer IEA en efterspørgselsvækst på 5 pct. til 950 mia. kbm. 60 pct. af væksten stammer fra Kina, men også Indien, Pakistan, Indonesien, Bangladesh og Thailand viser stigende appetit på naturgas – især til at fortrænge kul som led i landenes forpligtelser i forbindelse med FN’s Klimaaftale.

"Investeringerne i produktion af naturgas steg i 2021 med 10 pct. fra de rekordlave 100 mia. dollars, der blev investeret i 2020. Stigningstakten i 2021 var positiv, men under det halve af, hvad der må anses for nødvendigt, og markant under det niveau, der er påkrævet for at nå global netto-nuludledning i 2050," understreger IEA og fortsætter:

"De aktuelle naturgaspriser bør anspore til en markant vækst i investeringerne, men de store, globale olieselskaber er tilbageholdende, fordi især mange industrilande har et ambivalent forhold til naturgas, og fordi stedse mere aktivistiske investorer presser olieselskaberne til at diversificere væk fra fossile brændsler."

Naturgas er tvingende nødvendig i omstillingsfasen, ikke mindst fordi udledningen af drivhusgasser kun er det halve af kul, påpeger IEA, men skal investorerne overbevises om at skyde penge i naturgasprojekter, kræver det, at regeringerne anerkender den rolle, som naturgas har i klimaomstillingen.

EU-Kommissionen har fremsat forslag om at klassificere naturgas og atomkraft som "grønne", netop for at kunne tiltrække de nødvendige investeringer samt sikre, at kapitalforvaltere og institutionelle investorer ikke trækker sig med henvisning til, at de ikke vil have penge anbragt i »fossile industrier«.

Forslaget er endnu ikke godkendt, da adskillige EU-lande er modstandere af den ændrede klassificering. Omvendt er de under pres på grund af de rekordhøje naturgaspriser.

"Det globale forbrug af elektricitet steg i 2021 til nye højder, og denne udvikling vil fortsætte i år på grund af den politisk bestemte elektrificering som led i klimaomstillingen. Imidlertid har vi i det forløbne år set elpriserne blive presset i vejret af efterspørgslen og problemerne med at skaffe tilstrækkelige mængder elektricitet," konstaterer IEA.

Prisen for denne udvikling har i det forgangne år været rekordhøje udledninger af drivhusgasser fra kraftværksindustrien, ikke mindst som følge af øget forbrug af kul.

"Elproduktionen fra vedvarende energikilder steg i 2021 med 6 pct., men det var ikke nok til at følge med den galopperende efterspørgselsvækst. Mankoen blev dækket af en vækst i elektriciteten fra kulfyrede kraftværker på 9 pct. til det højeste niveau nogensinde. I konsekvens heraf steg CO₂-udledningen fra kulfyrede kraftværker med 7 pct. – ligeledes til det højeste nogensinde og stik imod de globale klimaambitioner," fastslår IEA. 

Europa går ikke i stå, hvis Putin lukker for gassen 

Professor: Højspændt gaskrise kan genopblusse til vinter 

Energipriser udløser rekordregning til den producerende industri 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også