EnergiWatch

Professor: Højspændt gaskrise kan genopblusse til vinter

Kommer der ikke ro på de geopoliske forhold, kan EU’s løbske gaspriser potentielt vende tilbage til vinter, vurderer professor i energiplanlægning. Hos Europa-Kommissionen gransker man nu alle tegn på markedsmanipulation – og særligt ét sted er samarbejdet intenst.

(ILLUSTRATION) | Foto: DENIS SINYAKOV/REUTERS / X02249

BRUXELLES – EU’s løbske energipriser har flere rødder. Et fattigt vindår. Lukningen af Tyrafeltet. Ifølge professor i energiplanlægning ved Aalborg Universitet, Brian Vad Mathiesen, har særligt én faktor dog været afgørende.

”Der er flere elementer i dette her, men grundlæggende udspringer krisen af, at gaslagrene ikke har været fyldt op på grund af færre leverancer fra Rusland, og hvis vi ikke får løst nogle af de geopolitiske spændinger, vi ser lige nu, kan vi godt ende med at se det samme næste vinter,” siger Brian Vad Mathiesen til EnergiWatch.

Overordnet forventer professoren, at de i øjeblikket ekstreme prisniveauer vil falde i foråret. Alligevel er han dog tilbageholdende med at afskrive krisen.

”Hvis de geopolitiske spændinger med Rusland i forbindelse med f.eks. Ukraine og Nord Stream 2 fortsætter, bliver det EU’s energiforsyning, der kan betale prisen, fordi det er en af de måder, hvor russerne kan lægge pres på Europa,” siger Brian Vad Mathiesen.

Samme bekymring finder man i Bruxelles. Her skruer man nu op for EU’s granskning af anklager om markedsmanipulation på gasmarkedet.

Og europæiske politikere sætter særligt fokus på Gazprom.

En krise i stuen

Alvoren af de stigende elpriser har også fået en stadigt større plads på den europæiske dagsorden. Spørgsmål om energifattigdom – hvor forbrugere bogstavelig talt skal vælge mellem varme i stuen og mad på bordet – og generel bekymring for prisen på varme, har fyldt mere blandt både borgere og medlemsstater, herunder Danmark.

Her frygtede mere end hver anden dansker i november stigende energipriser til vinter.

I Bruxelles er problematikken heller ikke fløjet under radaren, hvor bl.a. Europa-Kommissionen i fjor udsendte en såkaldt værktøjskasse, der blåstemplede bl.a. fremskyndelsen af certifikater i grønne energiprojekter samt tilskud til borgeres elregning, som mulige instrumenter til at møde krisen.

Derudover har Kommissionen igangsat en granskning af mulig manipulation på det europæiske gasmarked – herunder en række anklager mod Gazprom.

Det polske fokus

Brian Vad Mathiesen er ikke den eneste, der tilskriver Rusland en særlig rolle i den verserende energikrise.

Hos Europa-Parlamentet har der i efteråret også været stadig større fokus på særligt Gazprom, hvor bl.a. den konservative ECR-gruppe i efteråret stillede officielt spørgsmål til Kommissionen om, hvorvidt meldinger, om at Gazprom med fuldt overlæg havde holdt lagerbeholdningerne nede i både Tyskland, Tjekkiet, Østrig og Holland, var sande.

Samtidig krævede gruppen svar på, hvorvidt man fra Kommissionens side ville undersøge Gazproms ”potentielle udnyttelse af sit monopol på det europæiske gasmarked”.

Europa-Kommissionen kommenterer generelt ikke undersøgelser af enkeltstående virksomheder. En talsperson giver dog overfor EnergiWatch nu nye detaljer om den igangværende granskning.

Direkte adspurgt om Gazprom lægger Kommissionen i dag vægt på, at ”alle anklager om mulig konkurrenceforvridende adfærd” hos virksomheder, der ”producerer eller leverer” naturgas til Europa i dag bliver efterforsket.

Her påbegyndte EU-institutionen i 2021 at indsamle oplysninger fra de forskellige medlemslande om gassituationen.

”Indenfor denne fakta-indsamling er Kommissionen i kontakt med de nationale konkurrencemyndigheder – og særligt den polske konkurrencestyrelse, UOKIK,” siger talspersonen.

Tilbage i Aalborg ønsker Brian Vad Mathiesen ikke at spekulere i, hvorvidt Polen eller specifikke selskaber er det rigtige udgangspunkt for en granskning. Samtidig lægger han dog vægt på, at Kommissionens fokus på energisektoren er et skridt i den rigtige retning.

”Det er kun en god ting, når det europæiske samarbejde begynder at kigge nærmere på dette her,” siger han.

Markant prisstigning på europæisk gas efter russisk forsyningsprop

Energikrisen udskriver milliardregninger: Dan Jørgensen har fokus på dansk konkurrenceevne

Mere fra EnergiWatch

Ny analyse viser vigtigheden i at bygge og drive energisystemer samlet

I rapporten Systemperspektivanalyse 2022 slår Energinet fast, at det er nødvendigt at tænke på tværs af sektorer og i stedet udvikle og drive det som ét samlet system. Det vil give den maksimale værdiskabelse af den grønne omstilling samt opretholdelse af en høj dansk forsyningssikkerhed.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs