EnergiWatch

Markant prisstigning på europæisk gas efter russisk forsyningsprop

Midt i energikrisen sender manglen på russisk gas endnu en gang prisen op.

Foto: AP/Charles Rex Arbogast

Priserne på den europæiske gas er tirsdag stærkt stigende og er ikke set højere siden oktober. Det sker, efter at den tyske Mallnow-station, der modtager den russiske gas, har oplyst, at mængden af russisk gas modtaget gennem Yamal-Europa-rørledningen tirsdag er reduceret til nul.

Det skriver Bloomberg News.

Beskeden, der kommer fra netværksoperatøren Gascade, som administrerer Mallnow-stationen, har resulteret i, at de europæiske referencepriser på gas, TTF, tirsdag er steget med over 20 pct. til 179 euro per megawatttime.

Og noget tyder på, at det ikke bliver bedre onsdag. Ifølge Bloomberg har Rusland tirsdag signaleret, at der heller ikke onsdag kommer til at flyde gas til Mallnow.

Manglen på den russiske gas sker midt i en i forvejen udfordrende energikrise, der i øjeblikket også presses af de kolde temperaturer, som øger efterspørgslen på gas, der blandt andet bruges til varme i husholdningerne.

Præsident Vladimir Putin og Rusland har tidligere truet med at lukke for gassen transporteret via blandt andet Yamal-Europa-rørledningen i håb om at få de europæiske lande til at godkende brugen af den nybyggede og meget omtalte rørledning Nord Stream 2.

Flere vestlige lande, herunder USA, har dog forsøgt at sætte en stopper for en potentiel godkendelse af frygt for, at Rusland vil bruge Nord Stream 2 som et politisk våben for at fremme landets interesser i Ukraine.

Yamal-Europa-rørledningen, der går igennem Hviderusland og Polen, forsyner Tyskland med russisk gas, mens Rusland via andre gasrørledninger også forsyner andre dele af Europa.

Kuldechok medfører Nordens højeste elpris i otte år

Energikrise kommer på det bedst tænkelige tidspunkt 

Mere fra EnergiWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs