EnergiWatch

Kuldechok medfører Nordens højeste elpris i otte år

Kuldens indtog efter gassens fravær viser sine første alvorlige tegn, hvor Finland har eksorbitant høje elpriser, Sverige starter oliekraftværker for at hjælpe Polen fra nedbrud og dieselkraftværker for at afbøde effekten af norsk straf.

Kombinationen af en række faktorer har ført til rekordhøje elpriser i Europa - og bl.a. understreget betydningen af forbindelser mellem lande. | Foto: Statnett/ Woldcam

En af Europas store bekymringer i 2021 har været Ruslands tilsyneladende uvilje til at dele sine naturressourcer. Men i weekenden begyndte det så at flyde ind over de nordeuropæiske grænser for fuld kraft. Imidlertid var det bare ikke naturgassen fra Sibirien, men derimod den sibirske kulde; i områder som Finnmark med temperaturer ned til -40 grader.

Den slags kan jo være hårdt nok et sted som Varangerbotn i Nordnorge. Men følges det lille og oftest tæt ved ubenyttede elkabel i sydgående retning til Ivalo i Finland, kan der føjes et lag spot til skade. For når finnerne står op tirsdag og sætter en kop velundt kaffe over ved 7-tiden, er det til en elpris på 7,4 kr./kWh. Mere end ti gange så meget som på den norske side af grænsen.

Læs hele artiklen

Få 14 dages fri adgang.

Det kræver intet kreditkort, og du vil ikke overgå til et betalt abonnement efterfølgende.

  • Adgang til alle låste artikler
  • Modtag vores daglige nyhedsbreve
  • Fuld adgang til vores app
Der skete en fejl. Prøv venligst igen senere

Få fuld adgang til dig og dine kollegaer.

Start et gratis virksomhedsprøveabonnement

Mere fra EnergiWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs