EnergiWatch

Oliepriserne stiger - foretrukken i industrien frem for gas

I ugens løb er prisen på både nordsøolien Brent og den amerikanske WTI-olie steget i omegnen af 4,7 pct., efter at de stigende gaspriser har gjort olien mere attraktiv i industrierne.

Foto: NICK OXFORD/REUTERS / X03416

Oliepriserne fortsætter deres himmelflugt efter en deroute onsdag og torsdag, efter at det sorte guld atter er i favør hos flere industrier, der skifter væk fra gas.

Samtidig understøttes priserne af tvivl, om hvorvidt det amerikanske energiministerium vil åbne for oliereserven i den nærmeste fremtid.

En tønde af den europæiske referenceolie, Brent, koster fredag morgen 82,87 dollar mod 81,61 dollar torsdag eftermiddag. Den amerikanske WTI-olie handles samtidig i 79,28 dollar mod 77,90 dollar torsdag eftermiddag.

- Oliepriserne steg, efter at det amerikanske energiministerium udtalte, at der ikke var planer om "på nuværende tidspunkt" at tære på USA's strategiske oliereserverne for at lægge en dæmper på oliepriserne, skriver Vivek Dhar, der er analytiker i Commonwealth Bank, i et notat ifølge Reuters.

En kilde fra ministeriet fortæller dog til Reuters, at meddelelsen om, at oliereserven ikke er under overvejelse lige nu, ikke passer.

I ugens løb er prisen på både nordsøolien Brent og den amerikanske WTI-olie steget i omegnen af 4,7 pct., efter at de stigende gaspriser har gjort olien mere attraktiv i industrierne.

Prisen på naturgas ligger fredag morgen i 6,007 dollar per energienheden BTU - British Thermal Unit - mod 5,604 dollar torsdag eftermiddag. Gaspriserne er i årets løb steget med over 137 pct.

Samtidig har Organisation af Olieeksporterende Lande, Opec, og allierede lande som Rusland - Opec+ - understøttet oliepriserne, efter at den samlede organisation mandag vedtog at fastholde sin nuværende politik om en gradvis forøgelse af olieproduktionen hver måned.

Skiftet fra gas til olie kan sætte skub i olieefterspørgslen til opvarmning af den nordlige halvkugle i løbet af vinteren, mener råvareanalytikere i ANZ ifølge Reuters.

Også JPMorgan ser et skift fra gas til olie i den europæiske energisektor.

Rusland kan sagtens øge gasforsyning til Europa

Klar besked fra Opec: "Energiprischokket er jeres egen skyld"

Dansk olieselskab køber sig til større andel i Nordsøen  

Mere fra EnergiWatch

Olie Gas Danmark skifter navn og identitet

For bedre at kunne omfavne en anderledes fremtid i Nordsøen, gennemfører brancheorganisation en rebranding i forbindelse med sin årlige konference, som afholdes onsdag.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs