EnergiWatch

Rusland kan sagtens øge gasforsyning til Europa

Chefen for det Internationale Energiagentur (IEA), Fatih Birol, opfordrer Rusland til agere som en pålidelig leverandør.

Foto: GLEB GARANICH/REUTERS / X00550

Energipriserne er suset i vejret den seneste tid, hvor der har været store stigninger på naturgaspriserne og sågar kul, fordi der er mangel på energi især i Europa.

Årsagerne til prisstigningerne skal findes i vind og vejrforhold, da vind- og vandenergi over sommeren har produceret mindre strøm end ventet, men også i mindre forsyning af naturgas til Europa fra Rusland.

Rusland, som har peget på vedligeholdelsesarbejde som årsag, har dog rigeligt med kapacitet til at levere meget mere naturgas.

Det mener chefen for det Internationale Energiagentur (IEA), Fatih Birol, der opfordrer Rusland til agere som en "pålidelig leverandør", skriver Financial Times.

"Hvis Rusland gør det, landet indikerede i går, og øger volumenerne til Europa, så ville det have en beroligende effekt på markederne. Jeg siger ikke, at de vil gøre det, men hvis de ønsker det, så har de kapaciteten til at gøre det," siger Fatih Birol torsdag.

IEA-chefen fortæller til Financial Times, at agenturets analyser viser, at Rusland kan øge sine leverancer med 15 pct.

Meldingen fra Fatih Birol vil formentlig øge spekulationerne om, at Rusland med vilje har tilbageholdt leverancer af gas for at presse priserne op, skriver avisen.

Klar besked fra Opec: "Energiprischokket er jeres egen skyld"

Oliepriserne daler på russiske overvejelser om gaseksport

Putin og Opec+ har ikke været i telefonisk kontakt for nylig

 

Mere fra EnergiWatch

Tysk regeringskoalition går efter kulstop i 2030

SPD, De Grønne og FDP går ind i regeringsforhandlinger med fremrykning af det tyske kulstop med otte år, afsættelse af to pct. af Tysklands areal til landvind, krav om sol på industritage og afskaffelse af EEG-tariffen for at nedbringe elpriserne på papiret.

IT-problemer med varmepumpe-pulje blev hurtigt løst

Ifølge Energistyrelsen var der indledningsvist tekniske udfordringer for ansøgere til efterårets bygningspulje. Problemerne blev dog hurtigt løst, men på trods af 14 dage med minimal kø til ansøgning, er der stadig masser af millioner tilbage i puljen, melder myndighederne.

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs