EnergiWatch

Oliepriser i tre ugers højdepunkt før tilbagefald

Mandag morgen er priserne dog igen faldet en smule og ligger på næsten samme niveau som fredag.

Foto: JONATHAN ALCORN/REUTERS / X02898

Oliepriserne ramte natten til mandag det højeste niveau i tre uger, efter at orkanen Ida ramte USA's golfkyst. Mandag morgen er priserne dog faldet tilbage igen til tæt omkring niveauet fredag eftermiddag.

En tønde af den europæiske referenceolie, Brent, koster mandag morgen 72,97 dollar mod 72,37 dollar fredag eftermiddag. Den amerikanske WTI-olie handles samtidig i 68,67 dollar mod 68,72 dollar fredag eftermiddag.

I sidste uge steg priserne 10-11 pct. blandt andet på baggrund af udsigt til uvejret i Den Mexicanske Golf, som op til stormens ankomst har fået flere firmaer til midlertidigt at lukke med for deres aktiviteter i området.

Orkanen Ida ramte søndag 18:55 dansk tid kysten nær Port Fourchon ved New Orleans.

Det skriver Reuters.

I og omkring Louisiana har PBF Energy og Louisiana Marathon Petroleum midlertidigt stoppet aktiviteterne på deres olieraffinaderier på grund af stormen. De har tilsammen en kapacitet på 768.000 tønder pr. dag.

Samlet har enerselskaber midlertidigt stoppet 95 pct. af al olieudvinding i Den Mexicanske Golf, hvilket svarer til 1,74 mio. tønder per dag. Golfen forsyner omkring 17 pct. af USA's olieforbrug.

"Det er stadig for tidligt til at vurdere de fulde konsekvenser af orkanen Ida," udtaler Vivek Dhar, vareanalytiker for Commonwealth Bank of Australia til Reuters.

"Olieprodukter, som benzin og diesel, er tilbøjelige til at se priserne stige skarpere, grundet afbrydelser i olieraffineringen, særligt hvis der er problemer med at få raffinaderierne og rørledningerne tilbage i drift," uddyber han.

Colonial Pipeline, som styrer USA's største forbindelser af olierørledninger, meddelte søndag, at det på grund af orkanen Ida midlertidigt vil standse brændstofleverancerne fra Houston i Texas til Greensboro i North Carolina.

Samtidig har orkanen medført standsning af leveringer til Louisiana Offshore Oil Port (LOOP), står der på havnens hjemmeside. Det er den største private råolieterminal i USA, og den eneste havn i USA som er i stand til at aflæsse supertankere. Den håndterer 10-15 pct. af indenlandsk produceret olie samt 10-15 pct. af al olieimport.

 

Total Energies tager hul på det nye Tyra

Vedvarende energi kan ikke følge med strømforbruget

Mere fra EnergiWatch

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs