Oliepriserne stiger mens markederne afventer Opec-møde

Denne uge mødes den samlede organisation for at diskutere, om produktionsnedskæringerne fra sidste år kan lempes yderligere.
Foto: Jacob Ehrbahn
Foto: Jacob Ehrbahn
AF RITZAU FINANS

Oliepriserne stiger for femte uge i træk som følge af stærk økonomisk vækst, stigende efterspørgsel på brændstof og en øget rejselyst. Imens afventer investorer og handlere resultatet af denne uges Opec-møde samt et udfald af forhandlingerne mellem Iran og USA, der hidtil har forhindret eksporten af iransk olie på markederne.

En tønde af den europæiske referenceolie, Brent, koster mandag morgen 76,08 dollar mod 75,77 dollar fredag eftermiddag. Den amerikanske WTI-olie handles samtidig i 74,02 dollar mod 73,75 dollar fredag eftermiddag.

Organisationen af Olieeksporterende Lande, Opec, og organisationens allierede - samlet kendt som Opec+ - har i perioden fra maj til juli gradvist opjusteret sin produktion med 2,1 mio. tønder om dagen.

Denne uge mødes den samlede organisation for at diskutere, om produktionsnedskæringerne fra sidste år kan lempes yderligere.

"Bedringen i efterspørgslen er kommet bag på alle, og Opec er nødt til at reagere," siger Howie Lee, der er økonom i OCBC, til Reuters.

"Der er lidt spillerum i lempelsen af produktionsnedskæringer givet de høje priser, og vi kan måske se en stigning på 250.000 tønder om dagen i august," fortsætter han.

ANZ og ING venter imidlertid en produktionsforøgelse på 500.000 tønder om dagen. I et notat forklarer analytikere i ING ifølge Reuters, at en forøgelse på under 500.000 tønder sandsynligvis vil presse priserne endnu højere op på kort sigt.

En produktionsforøgelse på mindre end 1 mio. tønder om dagen ventes ikke at påvirke oliepriserne, vurderer en analytiker over for Reuters.

Forhandlingerne til atomaftalen mellem Iran og USA ventes at fortsætte i de kommende dage. En overvågningsaftale mellem den iranske regering og FN udløb sidste uge.

Et fald i den amerikanske dollar samt en nedgang i risikolysten på de globale markeder understøtter ifølge Reuters oliepriserne på produkter betalt i dollar.

USA tilføjede 13 olie- og gasrigge i juni. Det er 11. måned i træk med tilføjelser, viser tal fra Baker Hughes ifølge Reuters.

Rekordhøj produktion af verdens mest beskidte olie

Norge uddeler olielicenser til syv selskaber

Er verden på vej ind i det sidste store olieprischok?

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også