Rusland er klar til at teste Nord Stream 2

Gasrørledningen skal afprøves fra næste uge for at se, om alt fungerer efter hensigten. Det bekræfter en russisk guvernør over for det hjemlige nyhedsbureau Tass.
Foto: Maxim Shemetov/REUTERS / X90156
Foto: Maxim Shemetov/REUTERS / X90156

Efterhånden synes det næsten uundgåeligt, at det omdiskuterede gasprojekt Nord Stream 2 ender med at komme i drift.

Ifølge det russiske nyhedsbureau Tass vil rørforbindelsen, der skal løbe fra Rusland til Tyskland, blive testet løbet af næste uge. Det har Alexander Drozdenko, guvernør i Leningrad, fortalt til Tass. Ledningen skal ifølge guvernøren afprøves i Leningrad, hvorfra den starter.

"I går var der en inspektion af de russiske faciliteter, som skal testes fra næste uge for at forberede, at der kan sendes gas til Tyskland," lyder det ifølge Tass fra Alexander Drozdenko.

Udmeldingen kommer på et tidspunkt, hvor gasrørledningen er mindst 95 pct. færdigbygget. Det var således status ved udgangen af marts. Og netop det forhold fik i sidste uge den amerikanske præsident, Joe Biden, til at sige, at det vil være kontraproduktivt for de amerikansk-europæiske relationer, hvis USA pålægger forbindelsen yderligere sanktioner.

Langstrakt forløb

USA har ellers længe været arg politisk modstander af Nord Stream 2 fra politisk hold, idet amerikanerne har frygtet, at forbindelsen vil give Rusland for meget forsyningsmæssig magt over Europa. Ikke mindst over for Ukraine, som ledningen vil løbe direkte forbi, hvilket potentielt kan koste nabolandet indtægter fra gastransit.

Derudover har USA store interesser i at eksportere flydende naturgas, LNG, til det europæiske marked. USA har derfor løbende sanktioneret en lang række aktører, som har arbejdet på at få forbindelsen bygget.

Alexander Drozdenko oplyser over for Tass, at han onsdag mødtes med repræsentanter fra den tyske del af projektet. Tyskerne har trods stor modstand fastholdt støtten til ledningen, som egentlig skulle have i drift for over halvandet år siden, men som er blevet forsinket på grund af de mange sanktioner.

Gazprom står i spidsen for konsortiet bag Nord Stream 2, som også består af Wintershall Dea, OMV, Engie, Shell og Uniper. Tvillingeledningen skal håndtere 55 mia. kubikmeter gas om året, når den en dag er helt klar. Lige nu arbejder projektselskabet Nord Stream AG bl.a. med at lægge rør i dansk hav ud for Bornholm.

 

Biden undgår nye sanktioner imod Nord Stream 2 

USA undtager selskab bag Nord Stream 2 fra sanktioner

Tyskland sikrer fremdrift for Nord Stream 2 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også