EnergiWatch

Oliepriserne falder efter coronabekymringer i Indien og Japan

Kobber stiger til højeste niveau siden 2011, mens oliemarkederne mandag kører lidt baglæns på bekymringer for genopblussen af coronasmitten i Indien og Japan.

Foto: POLFOTO/AP/Daniella Beccaria/seattlepi.com

Kobberprisen stiger mandag til det højeste niveau i et årti på forventninger om, at udbuddet vil blive reduceret, samtidig med at det globale opsving får bedre fodfæste.

Et ton kobber koster mandag morgen 9654 dollar mod 9535 dollar fredag eftermiddag.

Priserne på kobber er steget sammen med et bredt opsving i industrielle råvarer såsom jernmalm og aluminium.

Kobber, der normalt ses som en god indikator for den globale økonomiske aktivitet, er blevet styrket på udsigterne til stigende vækst, idet den globale vaccineudrulning kommer op i gear, den amerikanske dollar svækkes samt forventningerne om at en årelang æra med lav inflation i de store økonomier er ved at nå sin afslutning.

Det røde metals vigtige rolle i overgangen til grøn økonomi har givet øget grobund til forventningerne om en mere langvarig optur, idet lande verden over udruller mere ambitiøse klimamål.

Modsat kører oliemarkederne mandag lidt baglæns på bekymringer for, at en genopblussen af coronasmitten i Indien og Japan, verdens tredje- og fjerdestørste olieimportører, vil reducere efterspørgslen efter brændstof i Asien.

En tønde af den europæiske referenceolie, Brent, koster mandag morgen 65,84 dollar mod 66,02 dollar fredag eftermiddag. Den amerikanske WTI-olie handles samtidig i 61,93 dollar mod 62,11 dollar fredag eftermiddag. Både Brent og WTI faldt sidste uge med 1 pct.

"Markedsstemningen blev ramt af bekymringer om, at det stigende antal covid-19-smittede i nogle lande, især i Indien, vil mindske efterspørgslen efter brændstof," siger Kazuhiko Saito, chefanalytiker hos råvaremægleren Fujitomi, ifølge Reuters.

Chefanalytikeren fremhæver også, at spekulanter for nylig har skiftet midler fra oliemarkederne til kornmarkederne, idet volatiliteten har været meget høj på blandt andet majs og andre kornformer.

Mandag morgen koster en troy ounce guld 1781,35 dollar mod 1775,77 dollar fredag eftermiddag.

Guldprisen stiger, efter at det stigende antal covid-19-smittede har øget metallets sikker havn-status, og yderligere er guld understøttet af en svækket dollar, idet investorerne afventer meldingerne fra ugens rentemøde hos den amerikanske centralbank, Federal Reserve.

Arkitekternes Pensionskasse presses til at trappe hurtigere ud af kul, olie og gas

Mere fra EnergiWatch

Dansk udbud ender i forventet fiasko

Trods 1,2 mia. kr. i puljen tiltrak det teknologineutrale udbud ikke et eneste bud. En naturligt resultat af en ubrugelig udbudsmodel, fastslår Dansk Energi, der i lighed med flere af de største aktører vil have puljen overført til forlængelse af udligningsordningen.

Wind Denmark jubler over tomt udbud

Det fuldstændige fravær af bud i det teknologineutrale udbud viser, at der ikke er behov for statslig understøttelse af landvind, mener organisationen, der dog også kritiserer udformningen af udbuddet.

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs