EnergiWatch

Danmark sætter foreløbig stopper for Equinors olieaffald

Equinor har sendt olieforurenet vand til Danmark i flere årtier, men nu siger de danske myndigheder foreløbigt nej til at få mere ind over landets grænser.

Foto: PR / Equinor / Helge Hansen/Digital

Det har egentlig været praksis i flere årtier at sende norsk olieaffald til rensningsanlæg i Danmark, men det skal der sættes en stopper for. De danske myndigheder vil nemlig ikke længere have det olieforurenede vand fra Norge ind over grænsen længere. Det skriver E24.

De norske myndigheder har hævdet, at der ikke er nogen kapacitet til at behandle affaldet i Norge, derfor har der været enighed om, at Equinor kunne sende spildevandet fra raffinaderiet Mongstad sydpå til RGS Nordics rensningsanlæg i Skælskør. Her fortyndes det med grundvand, renses og frigives i Agersø - lidt syd for broen for Storebæltsbroen.

I slutningen af 2020 blev det således til et foreløbigt nej til mere forurenet spildevand fra Mongstad fra Miljøstyrelsen. Equinors tilladelse til at sende forurenet vand til Danmark udløb den 28. november.

At den norske kapacitet til at behandle affaldet ikke er tilstrækkeligt, har Miljødirektoratet siden trukket tilbage. I december skriver Equinor til Miljøstyrelsen at situationen ikke har ændret sig fra 2019, hvor Norsk Miljøagentur oplyste, at der er begrænset kapacitet til behandling af fedtet vand og støttet eksport til Danmark.

Som svar på Equinors ansøgning om at fortsætte eksporten af 150.000 tons forurenet vand har Miljøstyrelsen altså givet et nej, indtil sagen er helt belyst.

Med hensyn til denne specifikke sag påpeger Miljøstyrelsen i en e-mail til Stavanger Aftenblad, at Equinor-sagen er mere kompleks end andre sager "da der har været tvivl om, hvorvidt Norge har kapacitet til at behandle affaldet".

At skille sig af med farligt gods ved at sende det til et andet land er i princippet ikke lovligt, men det har ikke desto mindre været lovligt efter aftale for Equinor at sende olieaffald fra raffinaderiet på Mongstad til Danmark i årtier.

 

Equinor anmeldes for tre ulovlige udslip

Mere fra EnergiWatch

Brancheorganisationer hylder opgøret med hockeystaven

Tekniq Arbejdsgiverne og Dansk Fjernvarme er glade for, at regeringens hockeystav er lagt tilbage på hylden med et ambitiøst delmål på en CO2-reduktion på 50-54 pct. i 2025. Nu skal rammevilkårerne komme på plads, så selskaberne kan trække i arbejdstøjet.

Arla vil vinde tovtrækkeri om andelshavernes biogas

Andelsselskabet Arla sætter jagten ind på at skaffe adgang til landmændenes oprindelsesgarantier fra biogasproduktion. Forsker vurderer, at det kan blive svært for producenterne at få biogasgarantierne på egne hænder.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs