EnergiWatch

Svækkede efterspørgselsudsigter sænker oliepriserne

Sidste uge nedjusterede IEA sine forventninger til olieefterspørgslen i 2021 med 2,5 mio. tønder om dagen, mens EIA venter en større efterspørgslen i andet halvår af 2021.

Foto: Bloomberg/Bloomberg

Oliepriserne falder tirsdag morgen, efter at nye tiltag mod coronapandemien og en opbremsning i vaccineudrulningen i Europa har skabt bekymring for en langsommere bedring for brændstofefterspørgslen. Samtidig har olieproducenter sænket priserne, hvilket indikerer rigelige olielagre.

En tønde af den europæiske referenceolie, Brent, koster tirsdag morgen 63,99 dollar mod 64,46 dollar mandag eftermiddag. Den amerikanske WTI-olie handles samtidig i 60,95 dollar mod 61,47 dollar mandag eftermiddag.

Tyskland, der er EU's største olieforbruger, ventes at forlænge restriktioner på shopping og rejser til ind i april for at inddæmme en tredje bølge af covid-19.

"Faldene handler om problemer med vaccineudrulningen og nedlukninger i Europa," siger Lachlan Shaw, der er chef for råvareforskning i National Australia Bank, til Reuters.

Nedlukningerne øger bekymringerne for, at de pessimistiske forventninger til oliemarkedet fra både Det Internationale Energiagentur, IEA, og det amerikanske energiministerium, EIA, vil passe, skriver ANZ Research i et notat ifølge Reuters.

Sidste uge nedjusterede IEA sine forventninger til olieefterspørgslen i 2021 med 2,5 mio. tønder om dagen, mens EIA venter en større efterspørgslen i andet halvår af 2021.

De fysiske oliemarkeder indikerer, at efterspørgslen er langt lavere end på futuresmarkederne.

Nigeria, der er Afrikas største olieproducent, skar mandag sin officielle salgspris på oliefutures til april, mens den næststørste afrikanske producent, Angola, der er en af hovedeksportørerne til Kina, endnu har usolgte futures i april.

Det indikerer ifølge Reuters en manglende interesse fra kinesiske raffinaderier.

Industriorganisationen American Petroleum Institute (API) offentliggør tirsdag sine tal for de amerikanske olielagre. Analytikere venter ifølge en rundspørge fra Reuters et fald på omkring 900.000 tønder.

De officielle tal fra det amerikanske energiministerium offentliggøres onsdag.

Guld- og kobberpriserne falder tirsdag morgen, hvor en troy ounce guld koster 1736,35 dollar mod 1737,15 dollar mandag eftermiddag.

På markedet for industrimetaller koster et ton kobber samtidig 9023,50 dollar mod 9099 dollar mandag eftermiddag.

Oliefondens CEO: Godt tidspunkt at være forsigtig

En million tønder olie er på vippen efter vaccineudfordringer

Mere fra EnergiWatch

Dansk udbud ender i forventet fiasko

Trods 1,2 mia. kr. i puljen tiltrak det teknologineutrale udbud ikke et eneste bud. En naturligt resultat af en ubrugelig udbudsmodel, fastslår Dansk Energi, der i lighed med flere af de største aktører vil have puljen overført til forlængelse af udligningsordningen.

Wind Denmark jubler over tomt udbud

Det fuldstændige fravær af bud i det teknologineutrale udbud viser, at der ikke er behov for statslig understøttelse af landvind, mener organisationen, der dog også kritiserer udformningen af udbuddet.

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs