EnergiWatch

Den norske oliefond kan glæde sig over milliardafkast

Trods et tocifret afkast sidste år nåede norske Oljefondet ikke sin rekord

Foto: PR / Equinor

Nordmændene kunne grine hele vejen til banken i 2020, efter at den statsejede norske oliefond, Oljefondet, præsterede et afkast på 10,9 pct. på trods af coronakrisen.

Den norske oliefond, der er verdens største pengetank, kunne således se sin opsparing vokse med hele 1070 mia. norske kr. til svimlende 11.000 mia. kr. Afkastet svarer til cirka 757,43 mia. danske kr.

Det skriver Kim Blindbæk, der er seniorøkonom i Sydbank, i en analyse.

"Det høje afkast skyldes de store aktiekursstigninger," lyder det fra Kim Blindbæk.

Det positive resultat formåede ikke helt at slå rekorden fra 2019, hvor fondens opsparing steg med hele 19,9 pct.

Dengang steg værdien af fondens opsparing med 1692 mia. norske kr., der fortsat er den største stigning målt i kroner siden 1998, hvor fonden blev startet.

Selv om fonden ikke gav 2019 baghjul, så sidder nordmændene formentlig alligevel med armene over hovedet - især efter en chokstart på 2020, hvor aktiekurserne styrtdykkede.

Kim Blindbæk skriver desuden, at afkastet i Norges oliefond spiller en vigtig økonomisk rolle for nordmændene, hvis man kigger længere ud i fremtiden.

"Oliepriserne er i dag noget lavere end for få år tilbage. Det betyder færre indtægter fra oliesektoren. Samtidig går den grønne omstilling i retning af, at forbruget af olie over en længere årrække vil aftage."

"Derfor vil Norge i fremtiden være afhængig af afkast på Oliefondens investeringer," vurderer han.

Oliefond gearer op til første investering i vedvarende energi

Oliefonds nye kulregler udelukker globalt handelshus 

Mere fra EnergiWatch

GE vil printe havmøller af sand

Udvikling af verdens største 3D-printer skal gøre det muligt at printe støbeforme til nacellekomponenter på op til 9,5 meter i diameter og mere end 60 ton. Det

Kommuner: Ladeinfrastruktur skal på plads før nulemissionszoner giver mening

Landets kommuner "står som galopheste i boksen" og venter på, at regeringen får søsat initiativer, der kan styrke landets ladestanderinfrastruktur. Ellers er det kun få steder i landet, det giver mening at indføre de nulemissionzoner, som regeringen netop har indgået aftale om, lyder det fra Kommunernes Landsforening.

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs