EnergiWatch

Oliekæmpe venter amerikansk rygvind uanset præsident

Om det bliver Donald Trump eller Joe Biden, som får fire år i Det Hvide Hus, får ingen afgørende indflydelse på Equinors amerikanske satsning inden for hverken havvind eller skiferolie, vurderer topchef Eldar Sætre.

Foto: Saul Loeb Jim Watson/AFP/Ritzau Scanpix

Når der på tirsdag skal vælges præsident i USA, vil erhvervsbosser verden over givetvis spekulere på, hvilken betydning udfaldet vil få for netop deres virksomhed, om Donald Trump skal have fire år mere i embedet eller Joe Biden bliver ny præsident.

Hvad angår olieselskabet Equinors fremfærd inden for den amerikanske offshore-industri såvel som dets omdiskuterede skifersatsning over there, kommer valget dog ikke til at gøre nogen nævneværdig forskel.

Det er i hvert fald vurderingen fra Eldar Sætre, der indtil på mandag er adm. direktør hos Equinor.

Det slog han fast i forbindelse med en pressekonference om Equinors regnskab for tredje kvartal torsdag morgen.

"De projekter vi har vundet og deltaget i, og de udbudsprocesser og fremdriften af projekter, som vi har været del i, har været upåvirket af den føderale politiske situation," forklarede han med henvisning til udviklingen hidtil.

"Der er mange stater, som driver vedvarende energi-projekter, så jeg ser ikke, at valget får stor betydning i forhold til vores fornybare satsning. Jeg føler mig meget tryg ved det, vi har i gang," lød det også fra Eldar Sætre.

Stor bevågenhed

I sidste måned indgik Equinor et partnerskab med de britiske oliekolleger BP om en amerikansk havvindsatsning.

Hermed frasolgte Equinor ejerandele på 50 pct. af parkerne Empire Wind og Beacon Wind til BP, mens de to oliekæmper aftalte at søge fælles vækst på det amerikanske havvindmarked fremadrettet.

"Ved at kombinere vores styrker vil vi sammen kunne udvikle en lønsom havvindvirksomhed i USA," sagde Eldar Sætre, da samarbejdet blevet lanceret.

Den anden del af Equinors amerikanske virke – skiferolieproduktion på land – har i år mødt megen kritik.

I foråret kom det således frem, at selskabet i alt har tabt 161 mia. norske kr. på skiferindustrien, ligesom en rapport har vist, at Equinor ikke har haft tilstrækkelig kontrol med landsatsningen.

I tredje kvartal gav den amerikanske forretning, der er blevet udskilt som et selvstændigt segment efter politisk pres, et justeret resultat på minus 193 mio. dollar.

 

Equinor fordobler underskuddet 

Equinor gør canadisk oliefund

Equinor i tæt partnerskab med BP om amerikansk havvind 

Mere fra EnergiWatch

Tysk regeringskoalition går efter kulstop i 2030

SPD, De Grønne og FDP går ind i regeringsforhandlinger med fremrykning af det tyske kulstop med otte år, afsættelse af to pct. af Tysklands areal til landvind, krav om sol på industritage og afskaffelse af EEG-tariffen for at nedbringe elpriserne på papiret.

IT-problemer med varmepumpe-pulje blev hurtigt løst

Ifølge Energistyrelsen var der indledningsvist tekniske udfordringer for ansøgere til efterårets bygningspulje. Problemerne blev dog hurtigt løst, men på trods af 14 dage med minimal kø til ansøgning, er der stadig masser af millioner tilbage i puljen, melder myndighederne.

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs