Dan Jørgensen: Kritisk vurdering af dansk olie er "et vigtigt input"

Klima-, energi- og forsyningsministeren bekræfter, at han har taget ny opgørelse fra Rystad Energy til efterretning. Opgørelsen viser, at den danske olieproduktion udleder mere CO2 end det globale gennemsnit.
Manges øjne vil være rettet imod klimaminister Dan Jørgensen, når regeringen i slutningen af næste uge har indkaldt til forhandlinger om Nordsøen. | Foto: Aleksander Klug/Ritzau Scanpix
Manges øjne vil være rettet imod klimaminister Dan Jørgensen, når regeringen i slutningen af næste uge har indkaldt til forhandlinger om Nordsøen. | Foto: Aleksander Klug/Ritzau Scanpix

En ny og kritisk opgørelse, som det norske analysehus Rystad Energy har lavet om CO2-udledningen fra Danmarks olieproduktion, og som EnergiWatch har belyst, bliver en del af regeringens beslutningsgrundlag i forhold til 8. udbudsrunde.

Det bekræfter klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) i et svar afgivet til SF's klima- og energiordfører, Signe Munk.

"Rapporterne på området er ikke entydige, men Rystads opgørelse er et vigtigt input, og opgørelsen fra Rystad er taget til efterretning," konstaterer ministeren.

Rystads opgørelse viser, at olieproducenterne i Danmark udleder 27 kg. CO2 per udvundet tønde olie. Til sammenligning udleder de to andre Nordsø-producerende lande Storbritannien og Norge i gennemsnit hhv. 21 kg. CO2 og 8 kg. CO2 per tønde.

Opgørelsen – der står som et modsvar til en meget omtalt rapport fra Stanford University – placerer i øvrigt Danmark noget dårligere end det globale gennemsnit. Det ligger på 19 kg. CO2 per tønde.

Signe Munk havde stillet ministeren et paragraf 20-spørgsmål om, hvordan han forholder sig til analysen fra Rystad, og i hvilken grad analysens konklusion om, at Danmark har en relativ CO2-udledning over det globale gennemsnit, vil få indflydelse på beslutningen om 8. udbudsrunde.

Fem forhold på spil

Regeringen har indkaldt til forhandlinger om netop 8. udbudsrunde torsdag i næste uge.

Her er partierne bag Nordsøaftalen fra 2017 repræsenteret, når rammerne om den danske olie- og gasproduktion skal lægges fast.

"Den politiske beslutning om 8. udbudsrunde vil balancere hensynet til både klima, samfundsøkonomi, erhvervslivet, arbejdspladser og forsyningssikkerhed," bemærker ministeren i sit svar.

8. udbudsrunde skulle egentlig have været afgjort omkring august sidste år, men regeringen har ad flere omgange udskudt sin beslutning herom med henvisning til, at spørgsmålet skal undersøges til bunds i forhold til de fem parametre, som Dan Jørgensen påpeger.

Ministeren ventes at fremlægge resultaterne af det analysearbejde, embedsfolkene har udført i den mellemliggende periode, når forhandlingerne indledes i slutningen af næste uge.

Oprindeligt var der fire ansøgere til udbudsrunden; Total, Lundin Norway, Mol Dania og Ardent Oil. I dag er kun sidstnævnte tilbage. De tre andre ønsker ikke længere nye efterforskningslicenser til dansk sektor.

Den største ansøger, eneretsejeren Total, efterspørger større vished om rammevilkårene og har derfor valgt at trække sig fra udbuddet.

Det har ifølge regeringen skabt "betydelig usikkerhed" herom.

 

Nu er der kun én ansøger til 8. udbudsrunde 

Nu skal Dan Jørgensen forholde sig til nordsøoliens mest sorte tal 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også