EnergiWatch

Dan Jørgensen rejser kritik af Klimarådets olierapport

Klima- og energiministeren noterer sig rådets ønske om at sende et signal ved at droppe oliejagten, men han har også brug for en anden slags oplysninger, før han træffer beslutning om nordsøoliens fremtid.

Foto: Jens Dresling

Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) er ikke udpræget tilfreds med den rapport, som Klimarådet torsdag sendte i regeringens retning. En rapport, som ministeren selv har bestilt, og som anbefaler ham at droppe den 8. udbudsrunde om nye licenser olie- og gasefterforskning i Danmark.

"På den økonomfaglige og klimafaglige del ville jeg have ønsket, at der måske havde været nogle klarere analytiske resultater. Det har Klimarådet ikke kunnet levere. Til gengæld kommer de med et politisk argument om, at hvis man går forrest, vil det have betydning ude i verden, og det tager vi selvfølgelig med i analysen," siger han til TV 2.

Fokus på signal – men også klima og økonomi

Da det uafhængige klimaråd lancerede rapporten torsdag morgen, udtalte rådsformand Peter Møllgaard i en pressemeddelelse, at jagten på nye olie- og gasfelter i Nordsøen kan skade Danmarks troværdighed som et grønt foregangsland ude i verden.

"Dertil kommer en række klimamæssige og økonomiske aspekter, der gør, at vi samlet set anbefaler, at 8. udbudsrunde og efterfølgende udbudsrunder aflyses," konstaterede Peter Møllgaard.

Blandt andet konkluderede rådet, at lækageeffekten aldrig vil blive en-til-en, men dog potentielt op til 95 pct. Det vil sige, at den olieproduktion, som Danmark måtte skære ned på, ikke til fulde vil blive overtaget af andre lande. Et vigtigt aspekt i forhold til klimaeffekten ved at fuldføre runden – eller lade være.

"De internationale olie- og gasmarkeder betyder uundgåeligt, at hvis Danmark producerer mindre, vil andre lande producere mere. Men Klimarådets analyse viser, at en aflysning af 8. udbudsrunde vil have en gunstig effekt for klimaet, og vi finder det meget usandsynligt, at en aflysning ligefrem skulle være skadelig for klimaet," sagde Peter Møllgaard torsdag.

En del af overvejelserne

Klimarådet lægger op til at droppe ikke bare 8. udbudsrunde, men alle fremtidige udbudsrunder. Prisen herfor vil være på alt imellem 6 og 35 milliarder, estimerer Klimarådet. Så det er altså ikke fordi, rådet ikke har undersøgt de økonomiske omstændigheder omkring udbudsrunderne.

Men Dan Jørgensen afventer alligevel flere oplysninger, før han vil beslutte sig:

"Klimarådets analyse forelægger nu. Den kommer til at indgå i regeringens stillingtagen til d. 8. udbudsrunde. Det har hele tiden været afgørende for regeringen, at så stor en beslutning bliver taget på så solidt et grundlag som overhovedet muligt. Det var netop også derfor, jeg har bedt Klimarådet om at kigge på sagen," lød det torsdag fra ministeren i en skriftlig kommentar.

I samme forbindelse slog Dan Jørgensen fast, at effekten på økonomi, arbejdspladser og forsyningssikkerhed også får en vigtig rolle, når han skal bestemme sig.

Ministeren forventer at kunne give et svar på, om 8. udbudsrunde skal gennemføres, på den anden side af sommerferien.

Mislykket dansk oliebrønd kostede 200 millioner 

Esbjerg-borgmester kritiserer Klimarådet: "En tynd kop te" 

"Voldsomt at ofre tusindvis af arbejdspladser i Nordsøen"

Klimarådet vil stoppe det danske olieeventyr 

Mere fra EnergiWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs