Esbjerg-borgmester kritiserer Klimarådet: "En tynd kop te"

Mens regeringens støttepartier jubler over Klimarådets anbefaling om at droppe fremtidige udbud til oliejagt, er Esbjerg-borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) skeptisk på industriens vegne. Energiminister Dan Jørgensen (S) understreger, at økonomi og arbejdspladser er en vigtig del af overvejelserne.
Foto: Christer Holte
Foto: Christer Holte

Klimarådet har skrevet en rapport, som baserer sig på signalværdi og symbolpolitik, mens rådet har undladt at fokusere på vigtige substantielle emner.

Det siger Jesper Frost Rasmussen (V), borgmester i Esbjerg Kommune, efter at Klimarådet torsdag morgen har lagt op til at sige nej til den 8. udbudsrunde, der handler om tildeling af licenser til olie- og gasefterforskning i Danmark.

Borgmesteren kalder rapporten for "en tynd kop te".

"Klimarådet skriver jo, at det bliver dyrt at droppe udbudsrunden, og at det ikke har nogen nævneværdig effekt på klimaet i hverken Danmark eller resten af verden. Det handler om signalværdi og symbolpolitik. Men jeg er ikke enig med dem i, at det kun skal handle om det. Det er meget væsentligt, at de ikke har analyseret på, hvad effekten vil være på de nuværende aktiviteter og licenser, hvis man annullerer 8. udbudsrunde," siger han.

Klimarådet vurderer, at den globale CO2-reduktion ved at droppe udbudsrunden vil lande på mellem 0,3 og 2,3 mio. ton CO2, mens statskassen står til at gå glip af et sted mellem 6 og 35 milliarder kr., hvis alle fremtidige udbud droppes, som rådet lægger op til.  

Kan sende investeringer ud af landet

Rapporten er bestilt af klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S), som overvejer hvorvidt han skal gennemføre udbudsrunden. Han har dog ikke bedt Klimarådet tage stilling til, om et nej til udbuddet vil ramme investeringerne i olieindustrien og de danske arbejdspladser.

Det er en væsentlig mangel, mener Jesper Frost Rasmussen:

"Jeg er ret sikker på, at det vil have nogle markante effekter, fordi investeringslysten forventeligt vil blive mindre i dansk sektor. Investeringerne vil i stedet blive henlagt til f.eks. norsk og britisk sektor. Derfor vil det medføre en hurtigere udfasning, som vil koste flere arbejdspladser og milliarder for statskassen. Det vil formentlig også ende med at få en negativ klimaeffekt. Den slags er man jo nødt til at belyse, før man har et grundlag for at træffe en beslutning om at annullere 8. udbudsrunde," siger borgmesteren.

Hvad baserer du den forventning på? Total har jo slået fast, at de kommer til at blive i Danmark, uanset hvad der sker med 8. udbudsrunde.

"Det baserer jeg på min daglige dialog med de mange virksomheder i Esbjerg, der arbejder i den her sektor. De kigger jo langt frem og ser på langsigtede investeringer. Hvis man har en kontant slutdato, hvor man som her forsøger at begrænse produktionen, længe før man har reelle alternativer til den olie og gas, der er brug for, så kommer de selskaber til at kigge andre steder hen for at levere olie og gas," siger Jesper Frost Rasmussen.

Pres på fra støttepartier

Anderledes opbakning til Klimarådet finder man hos SF og Enhedslisten, der sammen med regeringens tredje støtteparti, De Radikale, er imod at gennemføre udbudsrunden.

"Vi har en regering, der ønsker at vise grønt lederskab ude i verden. Det vil man gøre ved at aflyse den 8. udbudsrunde og gå meget aktivt ind i det arbejde, verden har brug for, med at holde flere fossile reserver i jorden. Som det er i dag, er der jo planlagt mere olieproduktion, end Paris-aftalen kan holde til," siger SF's klima- og energiordfører, Signe Munk.

Hun anerkender, at industrien vil komme under pres, men ser det som et nødvendigt onde i forhold til den grønne omstilling.

"Selvfølgelig skal man have for øje, at der er beskæftiget nogle mennesker i olie- og gasindustrien i dag. Det vil de også være en del år frem, for de eksisterende aftaler om udvinding i Nordsøen fortsætter frem til 2050. Men det er rigtigt, at vi skal til at skabe nye arbejdspladser – f.eks. i Esbjerg. Det skal vi gøre ved at satse meget mere på havvind end på boreplatforme. Derfor er der selvfølgelig et skift i forhold til, hvilken slags job, der vil være. Men her gælder det for samfundet om at hjælpe med uddannelse og jobskabelse – det er en del af omstillingen," mener hun.

Enhedslistens klima- og energiordfører, Mai Villadsen, tvivler på, at et nej til ny oliejagt i sig selv vil få betydning for produktionen i Nordsøen.

"Det er meget muligt, at der er lavet nogle dårlige aftaler, som binder den 8., 7. og 6. udbudsrunde sammen. Det bekymrer også mig. Men så længe der er penge at hente i at tage olie op af Nordsøen, tror jeg, at oliebranchen vil tænke mere på indtjening end på klima og fortsætte ufortrødent. Mon ikke det er sådan, det ville gå," spørger hun retorisk.

Minister er obs på industrien

Mai Villadsen mener, at Klimarådets konklusioner sætter en tyk streg under, at Dan Jørgensen bør trække stikket på 8. udbudsrunde.

"Det har jeg også en forventning om, at han kommer til at gøre. Men der ligger et enormt pres på hans skuldre, for han er den eneste, der har mulighed for at stoppe udbudsrunden," siger ordføreren.

Manden med ansvaret, klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen, bemærker i et skriftligt svar, at regeringen vil læse Klimarådets anbefaling grundigt igennem, ligesom den bliver en del af overvejelserne, når han skal træffe sin endelige beslutning.

"Vi vil nu fortsætte arbejdet, med Klimarådets rapport i bagagen, og vi regner med, at vi kan lægge noget frem i efteråret. Regeringen vil se samlet på Nordsøens fremtid, og ikke bare behandle 8. udbudsrunde i isolation. Det er vores ansvar som regering at tage beslutninger, der forener de forskellige hensyn, der bør tages," skriver ministeren.

Han garanterer samtidig, at regeringen nok skal få belyst, hvordan en afgørelse kan få indflydelse på både industrien og de statslige indtægter.

"Vi vil selvsagt vurdere sagen gennem de klimabriller, vi altid bruger, men det er også vigtigt at tage højde for b.la. økonomiske konsekvenser, arbejdspladser og forsyningssikkerhed. Det er en kompleks balancegang, vi er ude i, og hvis Danmark skal tage internationalt klimalederskab, så skal vi også vise, at den grønne omstilling kan gå hånd i hånd med økonomisk ansvarlighed," skriver ministeren.

Total: Lovændring rokker ikke på vores interesse

De fire ansøgere til 8. udbudsrunde er Total, Lundin Norway, Ardent Oil og Mol Dania. Førstnævnte ejer eneretsbevillingen i dansk sektor.

Ole Hansen, som er ansvarlig for udvikling af Totals danske Nordsø-aktiviteter, bemærker over for EnergiWatch, at han har noteret sig de vigtigste konklusioner i rapporten og afventer en beslutning fra den danske regering om udbudsrunden.

"Vi ser os selv som en del af løsningen, og det er derfor, vi har vedtaget en ambition om at blive en nuludledende virksomhed i 2050. Som energipartner til Danmark ønsker vi at bidrage til opfyldelse af landets klimamål, og at gøre det gennem konkrete handlinger og initiativer, som skal reducere vores udledninger, og som blandt andet følger af vores deltagelse i regeringens klimapartnerskaber," siger han i et skriftligt svar.

Ole Hansen understreger også, at det ikke er en udfordring for Totals interesse i licensrunden, hvis lovgivningen ændres, så efterforskningslicenserne udløber i 2050.

Det skyldes, at evt. produktion fra 8. licensrunde vil være sket inden da.

Ifølge Energistyrelsen vil produktionen skulle foregå mellem 2027 og 2043.

Klimarådet vil stoppe det danske olieeventyr

"Voldsomt at ofre tusindvis af arbejdspladser i Nordsøen" 

Tyra er kun en trøstens tønde gas for Esbjerg 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også