Maersk Drilling: Vi er likviditetsmæssigt stærkt velfunderede

Maersk Drilling havde i starten af året 2852 ansatte på globalt plan, hvoraf 2069 arbejdede offshore og 783 på land. I april og maj annoncerede selskabet dog, at man ville fyre 400 og 570 medarbejdere.
Foto: PR Maersk Drilling
Foto: PR Maersk Drilling
AF RITZAU FINANS

Vanskelige tider er igen blevet et vilkår for borerigsektoren, efter at coronakrisen og en oliepriskrig har fået oliepriserne til at styrtdykke de seneste måneder.

Det skaber stor usikkerhed for selskaberne, der udlejer borerigge og -skibe til oliebranchen, da en lang række olieselskaber har skruet ned for investeringsniveauet.

Dermed falder efterspørgslen efter borerigge, og det rammer også danske Maersk Drilling, der dog ifølge direktøren er godt rustet til at håndtere endnu en hård periode.

Topchef Jørn Madsen kalder kapitalstrukturen for robust, og derfor kan selskabet klare sig længe med den kapital, det har til rådighed på nuværende tidspunkt.

"Vi kan klare os i en ganske lang periode. Vi er likviditetsmæssigt ganske velfunderede. Vi vil stadigvæk have et positivt operationelt cashflow i 2020. Så vi står stadig i en god situation," siger han til Ritzau Finans efter onsdagens offentliggørelse af en handelsopdatering for første kvartal.

Ingen planer om at skaffe yderligere kapital

Ved udgangen af marts i år løb selskabets likviditetsreserver op i 697 mio. dollar, hvilket ved de nuværende valutakurser svarer til omkring 4,75 mia. kr.

Heraf var 297 mio. dollar kontantbeholdninger, mens selskabets uudnyttede kreditfaciliteter løber op i 400 mio. dollar.

Ifølge direktøren er en jagt efter yderligere kapital heller ikke på tegnebrættet.

"Nej, det er der ingen planer om," svarer Jørn Madsen til det spørgsmål.

Ved årsskiftet blev Maersk Drillings nettorentebærende gæld opgjort til 1099 mio. dollar.

Det betød, at selskabet sidste år havde en gæld, der var 2,6 gange større end selskabets driftsoverskud (EBITDA).

Efter første kvartal var faktoren 2,9, fremgår det af handelsopdateringen for perioden.

Koncernen, der blev børsnoteret som et selvstændigt selskab i april sidste år, har tidligere fastsat en målsætning om et niveau på 2,5, men den har også slået fast, at det niveau kan blive overgået i nedgangstider for industrien.

Og det bliver i den grad tilfældet i år, hvis man tager udgangspunkt i selskabets egen - nyligt nedjusterede - forventning om at lande et driftsoverskud før særlige poster på 250-300 mio. dollar i 2020.

Hvis gælden bliver fastholdt på 2019-niveauet, står faktoren dermed efter den indtjeningsprognose til at blive løftet til et sted mellem 3,66 og 4,40.

Det ændrer dog ikke på, at Maersk Drilling lever op til de aftaler og betingelser, som selskabet har indgået med banker om de kreditfaciliteter, det har til rådighed.

"Vi er stadigvæk godt inden for vores covernance - også med det forventede resultat for i år," siger topchefen.

Har annonceret fyringer til lands og vands

Det udfordrede forretningsmiljø har dog gjort det nødvendigt at sætte gang i en række sparetiltag for Maersk Drilling.

I starten af maj fortalte det danske selskab, at det vil trimme sin organisation på land, hvilket forventes at ramme 150-170 ansatte globalt.

Afskedigelserne til lands blev annonceret, kort tid efter at borerigkoncernen den 24. april oplyste, at 250-300 medarbejdere i Nordsøen skulle afskediges.

Flere omkostninger kan også løbende blive skåret fra i fremtiden hos koncernen, der dog ingen planer har om yderligere store nedskæringer for nuværende.

"Stort set siden 2015 har vi været i gang med at finde besparelser. Vi arbejder strukturelt på at gøre os selv mere effektive, så vi vil se på, hvordan vi kan gøre vores leverancemodel mere effektiv. Det er en del af hverdagen nu om dage," siger Jørn Madsen.

"Men der er lige nu ikke planlagt noget, ud over det vi er i gang med i øjeblikket," lyder det fra direktøren.

Maersk Drilling havde i starten af året 2852 ansatte på globalt plan, hvoraf 2069 arbejdede offshore og 783 på land.

Aktien i selskabet, der går under navnet Drilling Company of 1972 på fondsbørsen, stiger onsdag formiddag 3,3 pct. til 158,30 kr.

I 2020 er aktien imidlertid faldet 64 pct. i kølvandet på coronapandemien og store fald i olieprisen.

I starten af året lå oliepriserne over 60 dollar per tønde brent-olie. Prisen nåede i slutningen af april helt ned i godt 22 dollar, mens den nu igen er steget til over 35 dollar

Maersk Drilling: Covid-19 skaber mere usikkerhed om fremtiden

Toplinjen går tilbage i svært første kvartal for Maersk Drilling 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også